В 90-ата минута (плюс 4) и с човек по-малко Германия успя да пречупи Швеция в двубой от група F на Световното - 2:1. А беше пред отпадане още в груповата фаза за първи път от 1938 г.

Така Мексико има 6 точки, Германия и Швеция са с по 3, а Южна Корея - 0. В последния кръг на 27 юни от 17:00 часа мачовете са Германия - Южна Корея и Мексико - Швеция. Световните шампиони държат съдбата си в собствените ръце. Дори при равенство щяха да бъдат зависими от другата среща, а загуба щеше да ги изхвърли още днес.

Ола Тойвонен технично откри резултата в 32-ата минута, а в 48-ата Марко Ройс изравни. Течеше предпоследната минута на добавеното време, когато Тони Кроос вкара страхотен гол от пряк свободен удар отляво, като порази далечния ъгъл на вратата.

Осем минути преди края Жером Боатенг беше изгонен за втори жълт картон. В последните минути Марио Гомес от упор не успя да отбележи с глава, а топката срещна гредата при шут на Юлиан Бранд.

Германците демонстрираха присъщата си воля и дух. Мачът беше много динамичен и вълнуващ за гледане.

"Маншафтът" започна активно, както и срещу Мексико, а още в началото Марко Ройс и Юлиан Дракслер изтърваха отблизо, топката беше избита от голлинията. Натискът продължи, но постепенно шведите почнаха да правят това, което и Мексико - контраатаки. Маркус Берг изскочи сам срещу Мануел Нойер и беше побутнат от Боатенг, точно когато пробва да стреля.

Не последва VAR, което предизвика спорове от страна на скандинавците.

Германия продължи да атакува и притеснява стабилния днес Робин Олсен, но получи гол от Ола Тойвонен, който се възползва от хаос в редиците на бундестима в дефанзивен план. 

До края на полувремето германците можеха да изравнят поне в три ситуации, докато "тре крунур" също поставиха на изпитание Нойер при статично положение.

Тимът на Йоахим Льов имаше шанса да изравни чрез Марко Ройс, който чукна топката с коляно след пробив и центриране на много активния Тимо Вернер.

Веднага след това едва не стана 2:1 след рикошет от удар от Тони Кроос. Щурмът не спираше, шведите се бранеха храбро, но на моменти оцеляваха по чудо. Атаките им бяха редки.

В последните минути настъпи драмата, започнала от червения картон на Боатенг, преминала през спасяването на Олсен при изстрела на Гомес, гредата на Бранд и приключила с брилянтното изпълнение на Кроос.

Швеция изпусна златен шанс, но макар и с доста колебания, Германия си заслужи победата. Световните шампиони обаче продължават да изпитват трудности в организацията на играта - както с дефанзивната, така и в офанзивната фаза.