Президентът на САЩ Доналд Тръмп сравни днес търговските практики на Европейския съюз с тези на Китай в интервю за телевизия "Fox News", съобщи БТА.

"Европейският съюз вероятно причинява също толкова вреди, колкото Китай, само че е по-малък", изтъкна Тръмп.

САЩ наложиха мита върху стомана и алуминий от ЕС, а в отговор Съюзът реши да облага стоки, внос от САЩ - в това число продукти като дънки, бърбън и т.н. Митата за китайски продукти и стоки в САЩ са още по-сериозни.

Заради назряващата търговска война легендарният производител на мотоциклети "Харли Дейвидсън" обяви, че може да изнесе част от производството си в Европа. Отговорът на Тръмп не закъсня, а атаката продължи и в интервюто пред "Fox News" днес. 

"Те "(Харли Дейвидсън" - б.р.) направиха тази сделка още в началото на годината, много преди да чуят думата "мито". Аз мисля, че не трябва да го правят. Мисля, че "Харли" е американски мотор. И затова трябва да се произвежда в САЩ. 

Според президента решението на компанията би трябвало да отблъсне клиенти от нея, а не да ерозира политическата подкрепа за самия него и републиканците. 

"Гарантирам, че всеки, който някога си е купил "Харли Дейвидсън", е гласувал за Тръмп", заяви президентът - "Не знам дали знаете това. Наричат ги "мотоциклетистите на Тръмп". Те са стотици. И са много нещастни от тази новина"

В интервюто Тръмп заявява, че севернокорейците са "много сериозни" в ядрените преговори.

Тръмп отново посочи, че според него Ким Чен Ун иска да постигне ядрено споразумение със Съединените щати. "Мисля, че искат да го направят. Имаме добра алхимия", допълни държавният глава на САЩ.