Германската канцлерка Ангела Меркел приветства постигнатото късно снощи в Берлин споразумение с баварските си съюзници по спорния въпрос за миграцията, съобщиха Франс прес и Ройтерс.

"След трудни дни и тежки преговори смятам, че сме намерили добър компромис", заяви пред журналисти Меркел след последен опит за помирение с вътрешния министър Хорст Зеехофер, който настояваше за по-твърди действия по границите спрямо търсещите убежище, които вече са регистрирани в други страни от ЕС.

По думите на Меркел постигнатият компромис между нейния Християндемократически съюз /ХДС/ и Християнсоциалния съюз /ХСС/ на Зеехофер ще гарантира принципа на свободно движение в ЕС едновременно позволявайки на Германия да вземе "национални мерки" за ограничаване на наплива на мигранти.

Меркел уточни, че в Германия ще бъдат създадени транзитни центрове, от които търсещите убежище, по силата на споразумения с други страни, ще бъдат връщани там, откъдето са дошли, и там, където вече са се регистрирали.

"По този начин духът на партньорството в Европейския съюз е съхранен и в същото време това е важна стъпка за урегулиране и контролиране на вторичната миграция", добави Меркел. 

Генералният секретар на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер добави, че такива депортации ще бъдат извършвани не "в ущърб на трети страни", а само въз основата на договорености, предаде ТАСС.

"След интензивни преговори" между Християндемократическия съюз /ХДС/ на Меркел и баварския Християнсоциален съюз /ХСС/, оглавяван от Зеехофер, "ние постигнахме споразумение по мерките за намаляване на нелегалната имиграция по границата между Германия и Австрия", заяви Зеехофер пред журналисти, напускайки централата на ХДС в Берлин. 

"Това много твърдо споразумение, което отговаря на моите идеи, ми позволява да продължа да ръководя федералното министерство на вътрешните работи", добави Зеехофер.

В неделя той заплаши да подаде оставка, ако не бъде намерен компромис с канцлера, но в крайна сметка промени намерението си и предложи последен опит за преговори. 

През миналия месец Зеехофер обяви, че смята да започне да връща на границата мигранти, регистрирани в друга държава от ЕС. Меркел обаче се противопостави на предлагания от него едностранен контрол на границите и заяви, че трябва да бъде намерено общо европейско решение за намаляване на вторичната миграция. Канцлерът изтъкна, че подобни едностранни решения ще създадат проблеми със съседите на Германия и ще подкопаят солидарността в Европейския съюз. 

Споразумението предвижда занапред търсещите убежище, пристигащи в Германия, но вече регистрирани в друга страна от ЕС, да бъдат настанявани в т.нар. транзитни центрове на германско-австрийската граница, а не да бъдат разпределяни в центрове в цялата страна. След проучване на техните досиета те ще бъдат връщани в страните, откъдето са дошли. Депортирането обаче трябва да се организира в рамките на административни споразумения, сключени със съответните страни, пише БТА. 

Третият партньор в правителствената коалиция, Социалдемократическата партия, трябва обаче също да каже дали приема условията на това споразумение.