ФИФА публикува изявление, в което се разграничава от коментари на Диего Марадона, направени след осминафинала Колумбия - Англия (4:5 след дузпи) на Световното в Русия.

Думите на Дон Диего са определени като "инсинуации", "изцяло неоснователни" и "неподходящи". Марадона остро критикува съдията на двубоя Марк Гайгер от САЩ, както и ФИФА за назначението му.

Легендарният аржентинец е "посланик на ФИФА на Световното" и според различни информации получава по около 10 хиляди долара за всеки мач, който посещава на руския мондиал.

"Видях огромна кражба, рече № 10 в интервю за венецуелската телевизия "Телесур". - Извинявам се на всички колумбийци. Те трябва да знаят, че играчите не са виновни. Виновен е човекът, който определя съдиите на мачовете. На човек като този рефер не бива да се дава мач от такова значение. С цялото ми уважение към теб, Пиерлуиджи Колина (бел. ред. шефът на съдийската комисия на ФИФА), той е много слаб съдия. Трябва да се извини на цяла Колумбия."

Марк Гайгер имаше доста трудности по време на двубоя, в който се стигна до разправии между футболисти, провокации, симулации... Той вдигна много жълти картони. Играчи на Колумбия, начело с Радамел Фалкао, обвиниха Гайгер в пристрастия към Англия.

Преди срещата Марадона разпространи в социалните мрежи снимка, на която позира с фланелка на Колумбия и пожелава успех на "Лос кафетерос".

"Казах на Джани Инфантино (президента на ФИФА, бел. ред.), че ако работех във ФИФА, щях да променя всичко. Нещата трябва да са прозрачни. Точно заради това не работя във ФИФА. Съдията може и да разбира от бейзбол, но няма никаква представа от футбола. Футболисти на Колумбия искаха VAR, а той им отказа. Англичани два пъти ги бутаха и ритаха на терена, но той не ги санкционира. Това си беше кражба", добави Марадона.

"ФИФА изразява съжаление, че човек, писал историята на футбола като Диего Марадона, прави такива изявления", се казва пък в обръщението на световната футболна федерация.