Най-големият британски производител на автомобили Ягуар Ленд Роувър очаква загуби от над 1.6 милиарда долара годишно, ако Великобритания излезе от ЕС без окончателно споразумение.

"Имаме спешна нужда от повече сигурност, за да продължим да инвестираме в Обединеното кралство и да защитим нашите снабдители, клиенти и 40 000 британски работници", казва изпълнителният директор Ралф Спет в изявление, цитирано от Си Ен Ен.

Той заяви, че компанията планира да инвестира над 100 милиарда долара в страната в следващите пет години, но "Брекзит" без сделка между Лондон и Брюксел може да попречи на тези планове.

Британската компания Ягуар Ленд Роувър е собственост на индийската Тата Мотърс (TTM). Тя е сред големите компании на острова, които предупреждават за рисковете за бизнеса, ако Великобритания излезе от Европейския съюз без споразумение.

Преди месец такова предупреждение отправи Еърбъс.

Автомобилните производители разчитат на сложни международни вериги за доставки на суровини и части и се притесняват, че търговските бариери, които би донесъл "Брекзит", ще съсипят бизнеса им.

Общият пазар и митническият съюз на ЕС осигуряват на 28-те страни членки възможността да търгуват без мита и гранични проверки.

Инвестициите в автомобилната индустрия на Великобритания намаляват непрекъснато през последните месеци.