На третия ден след жестоката катастрофа в Искърското дефиле, взела 17 жертви, жителите на Своге се организират за ежедневни протести-бдения, а политическите сили искат оставки и структурни промени. Областният управител на Софийска област Илиан Тодоров ("Атака") предлага областните управители да поемат контрола върху републиканските пътища - дейност, която е към Агенция "Пътна инфраструктура".

От "Атака" искат областните управители да отговарят изцяло за републиканските пътища - държавна собственост. "Те да правят ремонтите и всичко останало, и те да носят пряката отговорност, ако нещо се случи", каза Тодоров. На коалиционен съвет предстои това предложение да бъде съгласувано, останалите партньори в управляващата коалиция - ГЕРБ, ВМРО и НФСБ, не са изразили становище по него.

Автобус се обърна на 24 август на 2 км от Своге в посока София, шофьорът е с обвинение за превишена скорост и причиняване на смърт по непредпазливост. Прокуратурата проверява и състоянието на пътя, а от ранените 21 човека, предимно възрастни хора, неколцина се борят за живота си. 

Гражданите на Своге са избрали като време за протеста-бдение 17 часа, като ще блокират републиканския път II-16, където стана инцидентът, за 15-20 минути. Според зам.-кмета на Своге Георги Петков, това е пиков час и има реална опасности за нови инциденти.

"Това организиране от страна на гражданите създава реални предпоставки за нови инциденти, въпреки че ще има полицейски екипи на място, вероятността остава голяма", посочи той.  Днес ще поканим представители на протестната организация, за да намерим компромисен вариант.

По думите на Петков, друг критичен участък от пътя се намира на изхода на община Своге, където има пропадане от 15-20 м на пътната настилка и редовно стават пътни инциденти. Преди три седмици на тази отсечка е имало катастрофа, на която се е наложило рязане на лекия автомобил, за да може да се извадят хората. Гражданите на Своге ще протестират заради бездействието на държавните институции и затова, че загиват толкова хора по пътищата, заяви заместник-кметът на Своге.

И републиканските пътища - под контрола на областните управители

Предложението на Илиян Тодоров областните управители да поемат контрола върху републиканските пътища е, че сега те нямат никакви правомощия върху ремонта и поддръжката на тази пътна мрежа. Областният управител на София съобщи, че м.г., с цел превенция на катастрофи, е изпратил писмо до Министерски съвет, до председателя на АПИ и до директора на Областно пътно управление, в което е дал пълен списък с пътищата в критично състояние, които могат да предизвикат катастрофи.

"Вече 10 месеца нямам отговор. А със заповед на министър-председателя Бойко Борисов от 2011 г. всички структури в областите са длъжни да дават тримесечни отчети за извършената си дейност. Областно пътно управление до този ден е трябвало да ми предостави четири отчета за извършената от тях работа. Получил съм само един", заяви още Тодоров.

"Седем месеца се молих на АПИ да сложат табели откъде започва и откъде свършва Софийска област. За съжаление, в България в топлите си кресла стоят едни самозабравили се хора, анонимни чиновници, експерти по "нищоправене", които си позволяват да нарушават заповедите на министър-председателя", каза Илиан Тодоров.