Турция трябва да защитава въздушното си пространство, а САЩ са отказали да дадат гаранции, че ще й продадат системи за противовъздушна отбрана (ПВО) "Пейтриът", заяви турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу. Изявлението му дойде, след като от американския Конгрес вчера предупредиха Анкара да се откаже от системите за ПВО С-400 от Русия, ако иска да получи изтребители F-35, пише "Хюриет".

Трябва да защитим въздушното си пространство. Това е жизненоважно за нас. Те трябва да го разберат. Могат ли САЩ да ни дадат гаранции, че ще ни продадат "Пейтриът",  запита турският външен министър.

Чавушоглу подчерта, че нежеланието на САЩ да предадат самолетите на Турция е в противоречие с международните закони.

Ние сме партньори в програмата за F-35 и някои части се произвеждат в Турция, обясни той и призова Вашингтон да "изостави езика на заплахите" и да разреши текущата дипломатическа криза между двете страни.

Американският боен самолет F-35 

Те казват, че могат да правят каквото си поискат - като във филмите за каубои и в такъв случай ще получат отговор. Фактът, че членове на Конгреса идват в Турция е важен, защото в САЩ има различни институции, различни позиции и различни възгледи... Разбира се, има също и членове на Конгреса, които са наясно колко е важна Турция и такива, които правят всичко, за да подобрят турско-американските отношения“, добави Чавушоглу.

Американската ракетна система "Пейтриът".

Нашите отношения с Русия не са алтернатива на нашите отношения с Литва, или Европейския съюз, или отношенията ни със САЩ... Турция може перфектно да балансира външната си политика в региона, подчерта първият дипломат на Анкара.

Тричленна делегация, ръководена от конгресмен Майкъл Търнър, член на парламентарна асамблея на НАТО, посети Турция на 27 август. Делегацията се срещна с турски парламентаристи и обсъди въпроса за закупуването на руски системи С-400 от Турция и доставката на F-35 изтребители.

Конгресмените призоваха Анкара да се откаже от поръчката на системите С-400, за да гарантира доставката на F-35, докато турската страна подчерта, че е нужно съдействие срещу терористична организация на Фетуллах Гюлен (ФЕТО). Ислямският проповедник, за чиято екстрадиция Анкара настоява втора година, тъй като е сочен за организатор на неуспелия преврат, живее в американския щат Пенсилвания от началото на този век.