Група творци в Германия иска символично възстановяване на Берлинската стена и повторното ѝ събаряне като част от художестевния проект „DAU Freiheit“. Организаторите на фестивала, част от който е построяването на стената, водят преговори с общинските власти за осъщестяваване на арт проекта, който трябва да остане в германската столица за около месец, преди да бъде разрушен на 9 ноември, съобщава „Дойче веле“.

Идеята е един от кварталите на Берлин ще бъде обграден със стена с цел да се види какъв ще е животът зад нея. Проектът обаче среща трудности с одобрението му от градската управа, тъй като спонсорите му са подозирани във връзки с руския президент Владимир Путин.

Акцията трябва да започне на 12 октомври от берлинския булевард „Unter den Linden“, където ще се издигне наново стената. От 1500 до 3 хил. посетители ще могат срещу „виза“ от 15 евро да изследват отцепеното място, а на 9 ноември – деня, в който през 1989 г. падна истинската стена, репликата ще бъде символично съборена.

В основата на произведението стои нов филмов проект на режисьора Иля Кржановски, който обхваща повече от 700 часа материал. Снимките са започнали през 2009 г., а кадрите са използвани в много филми и сериали на режисьора оттогава.

Експериментът ще установи град в града, но организаторите твърдят, че това не се прави с цел проявата да се превърне в „Дисни ГДР“, а за да се проведе експеримент как върви животът под други правила.

Бюджетът на проекта е оценен на 6,6 млн. евро, но именно заради финансирането идват споровете. Немското издание „Tagesspiegel“ твърди, че зад организацията, подкрепила експеримента, всъщност стои мултимилионерът Сергей Адониев, приближен до Путин.

Инсталацията е подкрепена от фестивала в Берлин „Festspielen“ и е озаглавена „Свобода“. Ще последва продължение в други европейски столици – в Париж той ще се казва „Братство“, а във Франция ще носи името „Равенство“. В осъществяването на проекта участват още филмовият режисьор Том Тиквер („Облакът Атлас“, „Бягай, Лола“), пърформанс артистката Марина Абрамович и графити аритистът Банкси.

"Площад Славейков"