Точно три години след като тогавашният министър на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова обяви публично, че дюните на "Корал" ще бъдат актувани като държавна собственост, държавата все още умува по този въпрос. Работна група между МРРБ, Министерство на околната среда и водите и Министерство на туризма се събра чак това лято (през юли), за да извърши "преглед и анализ на правния и устройствен статут на пясъчните дюни" като цяло и "да предложи възможности за разрешаване на възникналите обществени отношения, свързани с тях". Към дата 5 септември 2018 г. яснота все още няма.

Това става ясно от отговор на ресорния заместник-министър в МРРБ Валентин Йовев до неправителствената организация Камара на геодезистите в България.

От отговора обаче не става ясно какъв „правен и устройствен“ статут ще изчиства междуведомствената група, след като материята със собствеността на дюните е уредена в редица закони, в т.ч. Закон за устройство на черноморското крайбрежие, Закон за държавната собственост и Закон за устройство на територията.

Загатнато е обаче, че „при необходимост“ работната група ще предложи „законодателни промени“. Засега – неясно в каква посока.

Това протакане се дължи на факта, че в годините назад хиляди декари дюни са попаднали в частни ръце и ако сега държавата трябва да ги актува като държавна собственост (каквито са по закон) не само дюните на "Корал", ще последва вълна от искания за обезщетения, споделят от МРРБ. 

С точната сума много се спекулира, никой не може да каже каква е тя преди да бъдат извършени пазарни оценки, но се говори за цифра от порядъка на поне един милиард лева. 

По отношение на обявения през 2016 година за екоплаж "Корал", Валентин Йовев посочва, че данните от специализираните карти, в които дюните са нанесени, са предоставени на община Царево и на изпълнителите на проекта за изготвяне на нов общ устройствен план на общината. Както е известно, дюните на "Корал" не са нанесени в кадастралните карти и вероятно на това основание в проекта за ОУП бяха предвидени за застрояване.

Още през юни зам.-министърът посети "Корал" на място и обяви, че пише доклад до министъра (Николай Нанков, днес министър в оставка). Тогава от МРРБ уточниха, че проверката е била по медийни публикации за строителство в местността. Всички опити на Клуб Z от юни досега да получи информация от МРРБ за въпросния доклад, в т.ч. най-елементарната - дали просто е изготвен, удрят на камък.