Американски биолози установиха, че неголеми представители на семейство акули чук могат не само да ловуват други обитатели на морските дълбини, но и да се хранят с водорасли, когато достъпът до друг вид храна е невъзможен, съобщи Лайф.

Сега специалистите се питат дали и други морски хищници не се хранят с водорасли. 

Предишни изследвания на отделни видове морски хищници накараха учените да предположат, че акули случайно поглъщат растителна храна и че организмът на хищните риби не получава хранителни вещества от нея. Нови изследвания на стомашно-чревния тракт у акули-чук, уловени край брега на Флорида, обаче показали, че хищниците преднамерено консумират растителна храна. 

Оказало се, че в стомаха и черния дроб на повечето акули от вида се съдържа голямо количество въглерод 13 - слаборадиоактивно химично вещество, с което учените третирали специално отгледаните за изследването водорасли. Било установено, че организмът на акулите може да усвои половината от съдържащите се във водораслите полезни вещества и че при увеличаване на консумираната храна е възможно морски хищници да се превърнат във "вегетарианци". 

Резултатите от изследването са публикувани в Proceedings of the Royal Society B. 

БТА