"Ферари" и Кими Райконен се разделят след края на сезона във Формула 1. Промяната циркулираше в медиите в последните седмици. Днес бе официално потвърдена от всички страни.

Райконен, който през 2007 г. стана последният световен шампион за "скудерията", ще бъде заменен от 20-годишния пилот на "Заубер" Шарл Льоклер. Финландецът пък отива точно в този тим - двамата си разменят местата.

Шарл Льоклер.

Кими Райконен, наричан Ледения, има 20 победи и 100 подиума във Формула 1. Той дебютира в надпреварата през 2001 г. именно в "Заубер". През 2010 г., след като стана №1 с "Ферари" три сезона по-рано, Райконен напусна най-комерсилния автомобилен спорт и участва в Световния рали шампионат.

2012-а бе годината на неговото завръщане - с "Лотус". Той се присъедини отново към "Ферари" през 2014 г. В последните дни фенове направиха подписка за оставането Кими в "скудерията", но тя не помогна, независимо че събра 90 хиляди подписа. Ясно е, че италианският отбор търси свежа кръв.

Шарл Льоклер е роден в Монако и минава за един от големите таланти на надпреварата. Той е добре познат в Маранело, тъй като се е учил в академията на "Ферари". Льоклер посвети преминаването си в може би най-обичания тим във Формула 1 на починалия си баща и на своя приятел (и също кадър на "Ферари") Жул Бианки, който издъхна през 2015 г. след тежка катастрофа месеци по-рано.