В Народното събрание се разгоря дискусия дали председателят на ВКС да не бъде привикан заради традиционните годишни доклади за дейността на съдилищата и прокуратурата. От т. нар. трима големи обаче само Панов не е в парламента.

Председателят на ВАС Георги Чолаков и главният прокурор Сотир Цацаров са в НС заедно с представляващия ВСС Боян Магдалинчев, главния съдебен инспектор Теодора Точкова и др.

Парламентът отложи разглеждането на докладите за прилагането на закона и за дейността на съдилищата през 2016 г. и 2017 г., предаде Нова тв.

Искането за това дойде от народния представител от ДПС Хамид Хамид, а причина за настояването е отсъствието на председателя на Върховния касационен съд.

„Този човек трябва да е тук днес, за да отговаря на въпроси и да докладва дейността на съдилащата“, аргументира се Хамид от парламентарната трибуна, който определи отсъствието на магистрата като неуважение. Острието на ДПС каза, че може би Панов разпределя грантове някъде в момента.

Предложението бе подкрепено от 120 народни представители и точката бе отложена до явяването на председателя на ВКС Лозан Панов в пленарната зала.

Главният прокурор Цацаров си говори с Георги Марков. Снимки Веселин Боришев

На запитването на Клуб Z от ВКС отговориха, че Панов вчера по обяд е получил телефонно обаждане, а не покана - както е по протокол. По-късно от кабинета му са уведомили Народното събрание, че не може да си размести срещите и няма да присъства.

Клуб Z писа още през май, когато въпросният традиционен доклад се изготвя, че Панов стана обект на ожесточена атака във ВСС при представянето (което през годините е стандартна процедура, "минаваща" на гласуване за минути).

Покрай предложенията на председателя на ВКС за закриването на ненатоварени съдилища и това, че обръща внимание на дисбалансите в системата, подготвена с предварителни бележки, го нахока Даниела Марчева.

Тя попита председателя на ВКС дава ли си сметка какъв социален ефект ще предизвика с това. И продължи по любимата "дъвка" на съветите от години насам: прекрояването на съдебната карта, което, разбира се, всички "желаят", но никой не се наема да начене нещо.

"Давате ли си сметка, че освен неефективна предлаганата мярка е разрушителна за държавността", каза съдийката.

И това - при положение че главният прокурор Цацаров вече издейства, след съответното питане до КС, правото да закрива и обединява ненатоварени прокуратури, че го и започна практически.

"Личи едно непознаване или нежелание за разпознаване на проблемите на съдилищата... Той е като някакъв пачуърк (творба от кръпки, б.р.)", заключи Марчева.

Панов открай време ядосва определени кръгове с това, което е записано в доклада: че ако един съдия от САС гледа 14,17 дела месечно, в апелативния спецсъд те са 3,3 броя на магистрат, а във Военноапелативния съд - "фамозните" 1,24 дела месечно.

А например в доклада за дейността на съдилищата през 2016 г. (който също е обект на интерес от парламента днес) пишеше, че при средна натовареност за страната 14,90 дела месечно на съдия (14,69 през 2015 г.) тази на СГС е била 34,09 дела (през 2015 г. е 32,66), на СНС – 31,05 дела (при 14,82 през 2015 г.), а под 7 дела през 2016 г. за разглеждане месечно на един съдия е натовареността на окръжните съдилища в Търговище (4,72), Кърджали (5,20), Враца (6,62) и Монтана (6,70).