Три лица са задържани с полицейска мярка за 24 часа в Бургас с 500 000 лв. в пликове. Те са свързани с контролирания от Ветко и Маринела Арабаджиеви захарен завод в Пловдив. Конфискуван е дори джипът, с който са превозвани парите, става ясно от днешно съобщение на специализираната прокуратура.

Както е известно, вчера на свое заседание Апелативният спецсъд утежни мерките за неотклонение на най-малкия син на семейството - Вълчо, и на две счетоводителки, които бяха под парични гаранции от по 20 000 лв. Те останаха в ареста окончателно, като за основание съдиите приеха именно големия брой доказателства, които говорели за организирана сложна и "нетипична" престъпна група за укриване на данъци. Вълчо пък е извън групата, но е зад решетките по член от НК за лица, които извършват операции с "мръсни" пари (от обявените иззети от семейството 10 млн. лв. кеш само 21-годишният студент Вълчо имал 2,5 млн. евро в сейфове, б.а.).

Ето и днешното съобщение на прокуратурата за новите три лица, които не се посочват, но са били задържани при полицейска проверка.

"В рамките на разследването по досъдебното производство за данъчни престъпления и пране на пари, по което бяха обвинени членове на фамилия Арабаджиеви и техни служители, на 11 септември 2018 г. в Бургас бяха проведени процесуално-следствени действия.

При полицейска проверка на джип с трима пътници у двама от тях са намерени хартиени пликове, съдържащи около половин милион лева.

По случая незабавно е уведомена Специализираната прокуратура. По неотложност процесуално-следствените действия са възложени на ОДМВР-Бургас. Установено е, че едно от лицата, у което са намерени над 298 000 лева (изтеглени от банкова институция), е пряко свързано с управлението на едно от инкриминираните дружества по досъдебно производство на СП – на захарния завод „Кристал“ в Пловдив. У друго лице е намерена и иззета сумата от 200 000 лв.

Задържани за 24 часа по Закона за МВР са трите лица, иззет е и джипът, с който са се придвижвали. Установява се тяхната съпричастност в евентуална престъпна дейност и участие в разкритата организирана престъпна група за усвояване на неследващ се ДДС, в т.ч. от фиктивни сделки на захарния завод в Пловдив."

Клуб Z напомня, че основните дружества на фамилията, чрез които са оперирали, са именно туристическата "Виктория груп корпорейшън" и "Захарен комбинат-Пловдив".