Председателят на Европарламента Антонио Таяни разгневи редица депутати, като на практика защити унгарския премиер Виктор Орбан.

Това споделиха източници на Клуб Z от Брюксел.

Той даде интервю за италианското „Радио 24“ по повод решението на неговата партия „Форца Италия“ да подкрепи Орбан, когато на 12 септември евродепутатите дадоха зелена светлина за започването на процедура за лишаването на Унгария от право на глас в ЕС.

Таяни намеква, че за да бъдат балансирани нещата, наказателни действия трябвало да бъдат предприети и срещу Малта, Словакия и Румъния.

„Като преседател на Европарламента не мога да гласувам. Но позицията на „Форца Италия“ бе съвсем ясна. Няма предварителни условия за задействане на процедура по член 7 срещу Унгария. Защо не бе направено нищо срещу страни като Малта и Словакия, където имате двама убити журналисти, а при случая в Словакия това доведе до оставката на левоцентристкия премиер?“, пита Таяни.

И напада евродепутатите:

„Не можете да имате два аршина, поради което „Форца Италия“ казва, че не можете да атакувате едно дясно правителство, след като не са били наложени корективни мерки срещу две леви управления. Там се случиха по-лоши неща, отколкото в Унгария. Защо не се прави нищо срещу Румъния?“

Той не дава подробности за северната ни съседка. Но явно има предвид опитите на управляващите там социалдемократи да спасят осъдени и подсъдими за корупция политици.

Интервюто е излъчено в сряда преди гласуването в Европарламента. Но вестта за него достигна до Брюксел късно вечерта в четвъртък.

В отговор двама зам.-председатели на ЕП – Давид Сасоли и Силви Гийом, които са от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите, излязоха със специално изявление. Те обвиниха Таяни в недопустимо поведение и изтъкнаха, че докладът е довел до рядко срещан консенсус, включително в редиците на Европейската народна партия (ЕНП) – най-голямата сила в Европарламента, чийто член е Орбан.

„Призоваваме Таяни да престане да подкопава работата на Европарламента и да действа в европейски, а не в партиен интерес“, заявяват Сасоло и Гийом.

„С поведението си Таяни действа в стил „А вие защо биете негрите?“, коментраха за Клуб Z източници в Брюксел.