В момент, когато македонците се подготвят за най-важното гласуване в историята на страната им, множество публикации във фейсбук призовават избирателите да изгорят своите бюлетини. Стотици нови уебсайтове приканват за бойкот. А новинарска статия, широко споделяна в интернет, предупреждава, че Гугъл може да премахне македонския от списъка си с признати езици в зависимост от гласуването, пише в. "Ню Йорк таймс".

Според македонски и западни служители тази засилена дейност в социалните медии е дезинформация, направлявана от подкрепяни от Русия групи, опитващи се да подклаждат страховете и да потиснат избирателната активност при това гласуване, което може да разчисти пътя на балканската страна към членство в НАТО, отбелязва американското издание.
Западът се стреми да отвърне, макар и неравностойно. Усилията на американския Конгрес за противопоставяне на руската дезинформация са блокирани заради разногласия във Вашингтон. За да запълни празнината, министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис бе вчера в Скопие, за да покаже американската подкрепа. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, германската канцлерка Ангела Меркел и върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини също вече посетиха Македония.

Посланието на всичко това е просто: сега или никога.

"Няма връщане назад -  заяви македонският министър-председател Зоран Заев. - Всеки опит да се попречи на тези процеси връща Република Македония към състояние на пълна несигурност за нейното бъдеще, към общество, в което отново могат да бъдат вкарани авторитарни ценности и нестабилност."

Македония е поредната балканска страна, която се оказва арена на отдавнашната геополитическа борба между Русия и Запада. На референдума, насрочен за 30 септември, македонските избиратели трябва да отговорят дали искат да бъде сложен край на 30-годишния спор с Гърция чрез преименуване на тяхната страна на Северна Македония, пише "Ню Йорк таймс".

Руски служители отричат да се опитват да влияят на резултати от европейски избори. Но руски дипломати не крият съпротивата си срещу по-нататъшно разширяване на НАТО, твърдейки, че това би дестабилизирало Балканите.

Представители на НАТО казват, че предоставят информация, за да помогнат на Македония да противодейства на руската кампания.

"Виждаме, че Русия се опитва да се намесва, да разпространява дезинформация -  заяви в интервю Столтенберг. - Но Русия не печели", каза той.

По думите му социологическите проучвания продължават да показват, че мнозинството подкрепя смяната на името въпреки руската кампания. Според него предизвикателството е, че Москва "действа на много различни нива с много различни инструменти".

Македония беше на прага на членство в НАТО през 2008 г., но Гърция блокира това. До референдума този месец се стигна, след като Заев и гръцкият министър-председател Алексис Ципрас постигнаха споразумение през юни, проправящо пътя към уреждане на отдавнашния спор, отбелязва "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА.