"Ахмед Доган не ми е познат досега като експерт в енергетиката."

Така отговори министърката на енергетиката Теменужка Петкова в предаването "Тази сутрин" по бТВ за качествата на почетния председател на ДПС, който наскоро стана мажоритарен собственик на ТЕЦ "Варна" със 70 на сто.

Тя побърза да уточни обаче че всеки гражданин можел да развива дейности.

 "Не мисля, че има някакви ограничения за български граждани, които искат да инвестират в този сектор. За мен като министър е най-важно българската електоренергийна система да е стабилна", каза още Петкова.

Петкова коментира и факта, че ТЕЦ "Варна" ще получи над 25 млн. лв. плащане за студен резерв

 "Не мисля, че има конспирации относно студения резерв. Пресилено е да говорим за такива спекулации. ТЕЦ "Варна" винаги е работил за студения резерв. Не е вярно, че държавните Марици са се отказали от това да работят за студения резерв. За студения резерв се организира търг и никой от другите участници не е дал по-добри цени от тези на ТЕЦ "Варна". Това е цялата истина", продължи министърката.

"Когато е приватизиран ТЕЦ "Варна" през 2006 г. е било предвидено три от шестте му блока да работят само за студения резерв, а другите три – за обществения доставчик", обясни министърът на енергетиката, уточнявайки, че централата е спечелила контракта, тъй като е предложила най-ниска цена. 

С Гинка Върбакова, която поиска, но не успя да придобие активите на ЧЕЗ в България, министърката се чула последно за рождения ѝ ден през август – „чисто човешки” да я поздрави.

„Частната сделка не ме вълнува, нямам нищо общо с този процес”, подчерта Петкова, която преди време подаде оставка заради близките си отношения с кандидат-купувачката на ЧЕЗ. Оставката на министърката не беше приета.

Цената на природния газ не зависи от нас, това е ресурс, с който не разполагаме. Така Петкова коментира очакваното сериозно увеличение на синьото гориво с 14% от октомври.

Тя припомни, че цената се определя по формула и зависи основно от цената на петрола и курса на щатския долар.

Няма политик и няма човек, който да не се притеснява от евентуални рискове за увеличаване на цените на енергийните ресурси, защото това влияе пряко и на бизнеса, и на битовите потребители, коментира още Петкова.

По думите й има възможност да бъде предоговорена цената в бъдеще с „Газпром”. Енергийният министър потвърди, че НЕК трябва да плати още 32 млн. евро по проекта АЕЦ „Белене”, защото това е постановил арбитражният съд. За изплатените на „Уорли парсънс” 270 млн. евро по проекта Петкова коментира, че те са изплатени за документация по договор с НЕК. Без фигурата на архитект на проекта не може, а изпълнителя е избран след обществено поръчка, уточни тя.

Теменужка Петкова припомни, че до края на октомври трябва да е готова процедурата за избор на стратегически инвеститор. Засега ясно изявен интерес от Китайската ядрена корпорация, обяви министърът. 

Тя коментира и информацията, че ще бъдат платени още 1 млн. лв. за консултант и обяви, че няма такова нещо. Ставало въпрос за преконсервация на оборудването за „Белене”.