Британската премиерка Тереза Мей се готви за предсрочни избори през ноември в случай на провал на споразумението за "Брекзит" с Европейския съюз, пише неделното издание на авторитетния британски вестник "Таймс".

Асистентите на британския премиер Тереза Мей подготвят тайно план за действие в случай, че през ноември в Обединеното кралство се проведат извънредни парламентарни избори, твърдят източници на изданието. Встникът отбелязва, че такъв сценарий е възможен в случай на неуспех на преговорите между Лондон и Брюксел за "Брекзит". По-рано тази седмица Мей описа сегашната ситуация като „безизходна“, тъй като ЕС отказва да приеме плана, представен от нейното правителство през юли.

Недоволството от политиката на Тереза Мей и нейното правителство нараства и вътре в страната, както от страна на лейбъристката опозиция, така и от страна на най-пламенните евроскептици от управляващата Консервативна партия. Противниците на Мей в редиците на торите смятат да представят алтернатива на плана ѝ следващата седмица, което допълнително ще отслаби позицията на ръководителя на правителството в навечерието на 30-та годишна конференция на Консервативната партия. Разделение се очаква и вътре в самия кабинет, в който няма обща позиция по въпросите на имиграцията.

Публикацията съобщава, че Мей е готова да подаде оставка доброволно през лятото на 2019 г., за да запази премиерския пост през следващите месеци и да избегне гласуването на доверие, което някои депутати от нейната партия са готови да инициират. Официалните разговори между Лондон и Брюксел относно условията, по които Великобритания ще се оттегли от ЕС, започнаха на 19 юни 2017 г. След като се завърна в Обединеното кралство след приключването на извънредната среща на високо равнище в Залцбург, Мей направи изявление в петък, в което заяви, че преговорите, планирани да приключат през ноември, са в задънена улица.

Същевременно бившият лидер на Партията на независимостта Найджъл Фараж призова за недопускане на втори референдум. Той заяви, че е крайно време британските политици „да усетят натиска“, който се оказва според него, за да бъде преобърнат резултата от референдума за напускането на ЕС. На митинг множеството освирка силно европейските лидери Доналд Туск и Мишел Барние, както и бившия британски премиер Тони Блеър, като привържениците на твърд "Брекзит" призоваха европейските „гангстери“ и „яки момчета“ да „прочетат повече исторически книги“ за това как Британия реагира, когато някой ѝ се противопостави.

Оратори на срещата заявиха по адрес на ЕС:

 „Те са една група гангстери. Ние ще им обясним, че сделка за свободна търговия е възможна, ако брюкселските гангстери искат това. Ако не искат - добре. Ако те не желаят, ние ще си тръгнем без споразумение. Не би било проблем да няма споразумение", пише "Фокус".