„Съдбата на Каталуня е уникална и затова не мога да кажа дали някой би последвал нейния пример и кой би бил той“, заяви специално за Клуб Z в Брюксел сепаратисткият лидер Карлес Пучдемон.

Бившият регионален премиер на испанската автономна област живее в доброволно изгнание в Белгия от година насам. Той представи днес книгата си „Каталунската криза. Възможност за Европа“. В нея Пучдемон потвърждава волята си да „европеизира“, т.е. да поведе на общоевропейско равнище своята битка за суверенитет на Каталуня.

„Всеки случай на самоопределение има своите особености. И ние не искаме да даваме уроци на никого. Но съм сигурен, че пътят ни към самоопределение с ненасилствени и демократични средства е пример за всички. Това, което бихме могли да посъветваме другите, е, ако могат, да опитат да се самоопределят без насилие“, каза още Пучдемон.

Клуб Z го попита също как вижда бъдещето на Каталуня извън ЕС предвид факта, че още през 2015 г. Еврокомисията предупреди, че отцепване на областта от Испания ще доведе до автоматичното й излизане от Съюза. И ако тя иска отново да влезе в него, ще трябва да започне преговори от нулата и да чака съгласие от всички страни членки.

Пучдемон обаче очерта сложна схема, която според него няма да попречи на родния му регион:

„Очевидно е, че ако независима Каталуня иска да влезе в ЕС, необходимо е преди това новата независима република да бъде призната. Единственият начин Испания да упражни вето върху членството на Каталуня в ЕС е преди това да я е признала за независима държава. А ако това не стане, Каталуня ще продължи да бъде член на Съюза. Така че няма риск тя да остане извън него.“

От думите на Пучдемон стана ясно, че той разглежда възможността председателят на Европейския съвет Доналд Туск да стане посредник в евентуални преговори с Каталуня.

„Европа се въздържа от всякакъв политически коментар за Каталуня. Но има един човек, който може да играе ролята на посредник. Той винаги се е изказвал много коректно и внимателно. Този човек е Доналд Туск“, каза сепаратисткият лидер.

Според него кризата в региона поставя на изпитане възможността на ЕС да слага интересите на гражданите над тези на отделни държави. Когато свободата е заплашена, а независимостта на съдебната система не е гарантирана, страдат всички европейски граждани. След което Пучдемон започна да коментира международното положение и даде примери от Унгария и Полша.

На няколко пъти Пучдемон настоя властите в Испания да освободят арестуваните каталунски сепаратистки лидери. Самият той избяга в Белгия преди година, след като бе уволнен от тогавашния испански премиер Мариано Рахой и бе издадена заповед за арестуването му. Пучдемон е заплашен в Испания със затвор до 30 години за бунт срещу държавата.

Тони Комин, който е сред най-близките съратници на Пучдемон, обясни какви са възможните сценарии за Каталуня.

В залата бе и Тони Комин, един от най-близките съратници на Пучдемон, избягал в Белгия заедно с него. Той бе министър на здравеопазването на Каталуня до 2017 г. Комин също коментира за Клуб Z ситуацията в автономната област:

„Това, което трябва да разберат главните партии и държавните институции в Испания, е, че има само три възможни сценария за бъдещето:

1. Договорен референдум, което ще бъде най-положителното краткосрочно решение за всички страни.

2. Докато съотношението на силите е в сегашното си състояние, ние няма да се откажем от правото ни на самоопределение. И ако Испания не уважава това право, ще има постоянен конфликт, раната ще бъде отворена и ще кърви.

3. Ако не бъде постигнато споразумение, ще дойде ден, в който Каталуня демократично и мирно, чрез ненасилствено мобилизиране, ще бъде в състояние едностранно да наложи желанието си да упражнява самоопределението си.

Под „кървене“ Комин уточни, че става дума за метафора – постоянна политическа и обществена криза.

Също днес в Брюксел се състоя протест на каталунци в защита на обявените от тях за политзатворници сепаратистки лидери. Той бе в градинката на централния площад „Шуман“, точно до централата на Еврокомисията. Хората обаче бяха само около 50-ина.

Испански гражданин, очевидно противник на независимостта на Каталуня, коментира пред Клуб Z, че това всъщност не са политически затворници, а затворени политици. На испански език се получава игра на думи - съответно presos políticos и políticos presos.

Каталунци сложиха зад решетки портрети на арестувани сепаратисти при протеста в Брюксел.

 

Специално нает кран бе издигнал знамето на независима Каталуня.