Системата на здравеопазването е консервативна, затова е нужен плавен преход към демонополизация. Това заяви пред БНТ здравният министър Кирил Ананиев по повод двата нови модела за здравно осигуряване, които той представи вчера.

"Като министър аз внесох и двата варианта. Имам свой приоритет - втория вариант, където има преходен период към пълна демонополизация", обясни той пред националната телевизия.

Модел А предвижда пълна демонополизация на касата, както е заложено в програмата на правителството. Но според Ананиев е по-вероятно и е по-добра идея да се приеме модел Б - смесена система на финансиране от три стълба – сегашната здравна вноска от 8%, която постъпва в здравната каса, задължително допълнително застраховане в размер „условно“ на 12 лева на месец и доброволно застраховане (класическо).

"Срещу тези 12 лева няма определен пакет, който да се финансира. Те са част от основен пакет. Важно е да кажа, че с тези 12 лева ще се финансират много нови проекти. Първото, което ще направим с ресурса, който ще влезе легално в системата, е да преостойностим някои от клиничните пътеки", добави той.

Това ще позволи финансиране на много проекти и закупуване на нова техника, каза още министърът.

Ананиев се похвали, че макар всички институции и заинтересовани страни да са имали забележки и опасения, никой не е казал, че тези варианти няма да заработят.

"Може да се появи и трети вариант. Те ще се обсъждат. Имаме уникалния шанс заедно да го решим", добави министърът.

Ключово е да се осигури както конкуренция, така и силен контрол, отбеляза Ананиев.