България ще обучава свои бойни авиационни формирования в специален център в Задар, Хърватия.

Зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов подписа днес Меморандум за разбирателство с министрите Дамир Кръстичевич на Хърватия, Тибор Бенкьо на Унгария и Карл Ерявец на Словения, както и със заместник генералния секретар на НАТО Роуз Готемюлър. Това стана в началото на втория ден от срещата на военните министри от пакта в Брюксел.

Меморандумът предвижда създаването на Многонационална програма за подготовка на авиацията за специални операции. Изграждането на центъра в Задар трябва да оптимизира разходите за обучение и подготовка на авиационните екипажи и ще унифицира подготовката съгласно стандартите на НАТО. Това обяви вчера правителството в София, което одобри меморандума.

Българските военновъздушни сили ще участват с 1 военнослужещ в състава на центъра, а авиационни екипажи ще водят периодично специализирана подготовка.

„Планът предвижда центърът да отвори врати до края на 2019 г. Това би било рекордно кратко време“, изтъкна Роуз Готемюлър.

Тя уточни, че обектът ще се занимава изключително с обучението на екипажи, специализирани в транспортирането на спецчасти в подкрепа на мисии, където това е от първостепена необходмост. Специалните сили са доказали ефективността си при съвременните предизвикателства, смята Готемюлър. Четирите държави, подписали меморандума, имат намерение да включат по-нататък в подготовката и други държави както от НАТО, така и партньори на Алианса.

„Нито един отделно взет съюзник, колкото и голям и силен да е той, не може сам да се пребори с бъдещите предизвикателства. Партньорството чрез сътрудничество не е избор, а необходимост“, обобщи Дамир Кръстичевич, министърът на отбраната на Хърватия, където ще се намира центърът.