Градинката пред църквата "Св. Седмочисленици", която предизвика огромна обществена реакция, след като онлайн се появиха снимки след направения ремонт, приличала на Мюнхен. Това смята авторът на проекта архитект Иво Пантелеев, стана ясно от днешното му интервю в bTV.

Настилката пред градинката и ремонтът за над 20 милиона лева на централната софийска улица "Граф Игнатиев" станаха повод за множество скандали през последните дни заради качеството на изпълнението им. Ремонтът на "Графа" първоначално беше предвиден за началото на европредседателството - 1 януари т.г., впоследствие отложен за октомври и отново преместен за догодина. В началото на ноември от Столичната община обещаха да тръгнат трамваите.

"Градинката е предвидена да бъде с едроразмерни бетонни плочи. Инспирацията идва от един малък площад в Мюнхен. Няма голяма разлика между двете", смята Пантелеев, освен в цената на настилките, като тази в Мюнхен е 3-4 пъти по-висока.

Той коментира, че настилката е част от концепцията на проекта и няма никаква промяна в тях от самото начало. Панталеев добави, че преди да бъде изпълнен проектът за градинката, всичко е съгласувано. Настилката няма да бъде подменяна.

"Аз съм длъжен да кажа, че ми харесва. Харесва ми, разбира се. Това е резултат от едни усилия, които не са произволни и случайни", каза архитектът.

"Има много резки изказвания, но проектът е изключително сложен. Не чух нито един от изказващите се да познава проекта и оттам изказванията им олекват. Чух не едно положително мнение от колеги как изглеждат тези плочи", каза още архитектът.

"Не мога да коментирам качеството на ремонтите, преди те да бъдат завършени. Има още няколко строителни операции, които следва да бъдат направени", коментира зам.-кметът по транспорта Евгени Крусев.

"Граф Игнатиев” е един от най-наблюдаваните от нас обекти. Това е огромна отговорност за изпълнителя, която следва да се понесе, ако нещо не е изпълнено като хората", каза още той.

Той отказа да коментира пак с мотива, че ремонтът не е приключил - защо има няколко вида настилки, които не се връзват една с друга.

Крусев съзря политически мотив зад негативните коментари от страна на гражданите:

 "Предвид че и политически сили тръгнаха да коментират начина на поставяне на павета, можем да търсим основи в политическата обстановка в страната. Аз нямам друго обяснение защо се коментира незавършен проект."

До момента на изпълнителя е наложена глоба от 50 000 лева заради бетонираните дървета на ул. "Граф Игнатиев". Крусев е категоричен, че Столичната община ще бъде безкомпромисна към изпълнителя на проекта, ако бъдат констатирани проблеми след предаването му.

 
Във Фейсбук председателят на общинския съвет Елен Герджиков пробва наполовина да се съгласи с критиките, наполовина не.
 
"Ремонтът по "Графа" не е завършен дори на 50%. Сега там е строителна площадка. Крайният срок е март догодина. Всички коментари по качеството на изпълнението би трябвало да се правят след това. Защото дотогава, а и след това в рамките на гаранционния срок всеки бъг се оправя от строителя без допълнително заплащане. И 20 пъти да се върнат, накрая ще стане както трябва. Относно строителя - избран е след обществена поръчка, а в комисията, както винаги, има представители на тези, които сега искат оставки", написа Герджиков.
 
Той се произнася и за "естетиката около Св. Седмочисленици": 
 
"Тук ми е по-трудно, защото и аз не харесвам това, което видях на снимките в нета. Но това не е крайният резултат. Затова поисках някои визуализации от конкурса за проектант. Качвам ги, за да прецените сами. Качвам и две снимки от площад в Мюнхен, проектиран от Норман Фостер, където е използван същият материал. Може би ако проявим малко търпение, накрая ще имаме друго мнение. Апропо, този конкурс за проектант е проведен през 2013 г. и в комисията, освен многото архитекти от всякакви възможни организации и институции, участват и съветници от ГЕРБ, БСП и ДСБ. Факт."
Ето и "визуализациите" на Герджиков, които да подкрепят тезата на арх. Пантелеев с приликата в Мюнхен:
 
Проектираният от Норман Фостър площад в Мюнхен.

А това е визуализация-утопия на столичния център:

Площад "Славейков" - обещават ни такъв изглед.
Картинка от столичния център -.компютърна визия.