Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви пред репортери, че не е разговарял със саудитския крал Салман, но добави, че ще се обади скоро на монарха в момент, когато нарастват въпросите за изчезването на известния саудитски журналист Джамал Кашоги, съобщи Ройтерс.

Журналистът имал отдавнашни връзки със саудитското кралско семейство, но пишел критични статии за сегашното управление на принц Мохамед бин Салман. Рияд е най-верният съюзник на САЩ в Персийския залив.

Делегация от Саудитска Арабия пристигна в Турция в рамките на съвместно разследване на изчезването. На 2 октомври Кашоги влязъл в саудитското консулство в Истанбул, за да получи документи за предстоящата си женитба. Турските власти и годеницата му обаче заявиха, че той така и не излязъл.

Какво се е случило

"Вашингтон пост", за който Кашоги е работил, съобщи, че турското правителство е казало на американски висши представители, че разполага с аудио- и видеозаписи, които доказват, че саудитският журналист е бил убит в саудитското консулство в Истанбул този месец.

Записите показват, че саудитски екип по сигурността е задържал Кашоги в консулството, след като той влязъл в него на 2 октомври, за да получи документ преди предстоящата си сватба, после го е убил и е разчленил тялото му, казват американски и турски представители.

Записът на гласовете вътре в посолството изважда на показ случилото се с Джамал след като влязъл, каза човек, запознат със записа, който, както и останалите, пожела да запази анонимност.

Тръмп обеща

"Ще разберем какво се е случило", каза Тръмп пред репортери в Синсинати, където беше във връзка с политически митинг, цитиран от Асошиейтед прес. Турската годеница на Кашоги - Хатидже Дженгиз, заяви, че годеникът й не бил нервен, когато влязъл в сградата на консулството, и не е имал подозрения, че ще му се случи нещо лошо. Тя заяви в писмени отговори на зададени й от Асошиейтед прес въпроси, че последните му думи към нея, преди да влезе в сградата, били "Ще се видим после, мила".

Дженгиз добави, че двамата щели да се оженят тази седмица и планирали да водят съвместния си живот между Истанбул и САЩ, където Кашоги живее в самоналожено изгнание от една година. Турските власти не коментират съобщенията правителството в Анкара да е уведомявало американското, че разполага с аудио и видео доказателство, че той е бил убит в консулството.

Официално се води "изчезнал"

В отговорите си до Асошиейтед прес Дженгиз посочва, че турските власти не са й казвали за никакви записи и че Кашоги официално все още се води "изчезнал". Тя потвърди съобщенията, че Кашоги носел часовник "Епъл", когато влязъл в сградата, и добави, че разследващите проверяват мобилните му телефони, които той оставил при нея.

Реакциите

Саудитска Арабия отхвърли обвиненията за убийство на журналиста Джамал Хашоги. Според министъра на вътрешните работи на кралството обвиненията за издадена заповед за убийство са "лъжи", насочени срещу правителството. Рияд дори изпрати делегация в Турция, която да разследва изчезването на журналиста.

Директорът на МВФ Кристин Лагард съобщи, че е ужасена от информациите за съдбата на саудитския журналист Джамал Хашоги, но въпреки това възнамерява да присъства на икономическа среща в Рияд този месец.

"Ужасяващи неща се съобщиха и аз съм ужасена, но трябва да движа работата на МВФ във всички краища на света", заяви тя в Бали.

Великобритания обмисля дали да не наложи санкции на Саудитска Арабия.