Румъния да спази препоръките на Венецианската комисия и да търси широко обществено съгласие при промяната на наказателното право, свързано с преследването на корупцията и организираната престъпност.

Този призив отправиха днес мнозинството от депутатите в Европейския парламент на сесията в Страсбург.

Те се изказаха по повод спорните съдебни промени в северната ни съседка. Към Румъния бяха отправени и похвали, и критики. Всичко това стана в присъствието на президента Клаус Йоханис, който е прозападно настроен и е на нож с правителството на бившите комунисти в лицето на Социалдемократическата партия (СДП).

Именно социалдемократите започнаха спорните съдебни промени. Под техен натиск бяха декриминализирани редица престъпления. Подозренията са, че целта е облагодетелстване на висши политици от СДП начело с нейния лидер Ливиу Драгня, който не можа да стане премиер заради задочна присъда.

Самият Клаус Йоханис не спомена и дума за съдебните промени, с което изненада немалко евродепутати – най-вече тези, които са на негова страна. Вместо това той предпочете да говори за европейския път на Румъния и по-нататъшните й стремежи.

В речта си румънският държавен глава настоя ЕС да остане единен и да запази политиката си за сближаване.

„Един Европейски съюз на различни скорости на развитие не е решение за постигането на единство, каза Йоханис. Надявам се бъдещето да покаже, че Европа има едно сърце. Гражданите трябва да видят, че работим за опазването и засилването на символите на ЕС – еврото, свободното движение и Шенген“, каза Йоханис.

Според него възможно най-бързото присъединяване на Румъния към еврозоната е основна национална цел. Друга важна цел е влизането на страната в Шенгенското пространство.

„Бих желал преди началото на румънското председателство на Съвета на ЕС (през първата половина на 2019 г. - б.р.) да се постигне национално съгласие по борбата с корупцията. В противен случай Еврокомисията ще бъде затруднена да препоръча приемането на Румъния в Шенген“, каза пък председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.