Футболни хулигани са нанесли жесток побой на чернокож британски гражданин буквално на метри от сградата на Министерство на вътрешните работи. Инцидентът е станал на 29 септември след мача между ЦСКА-София и „Левски“ в столицата. За него съобщиха не от МВР, а от Българския хелзинкски комитет (БХК), след като обявиха, че поемат защитата на пострадалия Леон Кофи.

Въпреки че побоят е нанесен преди близо месец, официална информация по случая все още няма. Такава не се открива и в дневния бюлетин на МВР с криминалните инциденти.

„Не качваме информация за всеки инцидент. Но да, има такъв инцидент и има досъдебно производство“, потвърдиха днес от пресцентъра на силовото ведомство.

Свидетели

Какво точно се е случило разказват от БХК:

Леон Кофи, който работи като търговски представител в българския офис на международна компания, е нападнат пред сградата на МВР, докато се прибира към дома си заедно с двама свои колеги. На ъгъла на улиците „6-и септември“ и „Ген. Паренсов“ пострадалият и придружителите му засичат група, чиито отличителни символи предполагат, че са на агитката на футболния клуб „Левски“.

Щом тримата биват забелязани от хулиганите, от тълпата се отделя група от приблизително 50 души, които се насочват към Кофи. Първият от достигналите до него нападатели е бил с маска. Той поваля жертвата на земята, след което групата започва да нанася многократни удари върху всички части на тялото му.

Докато го ритали на земята, нападателите имитирали маймунски звуци, явно отправяйки расисткото послание, че считат жертвата си за маймуна поради тъмния цвят на кожата му. Свидетели на нападението, освен придружителите на жертвата, са и полицаи, които са били в непосредствена близост по време на побоя, твърдят от БХК. Остава да виси въпросът защо, ако това е така, не са се намесили.

Леон Кофи изпада в безсъзнание. След като се съвзема, е откаран в две поредни болници, където и на него, и на колегите му е заявено, че той е добре и му е отказан прием. Приет е едва в третата болница – УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“.

След претърпяна операция и над двуседмичен престой в неврохирургията на болницата британският гражданин се възстановява от преживяното.

По случая е образувано досъдебно производство. Към настоящия момент записите от камерите на сградата на Министерството на вътрешните работи все още не са набавени.

Тероризъм. А расизъм?

„Струва си да се отбележи, че България има сериозни проблеми с неонацистките неформални движения, които преобладават сред футболните агитки. Този проблем е добре известен и на самите спортни клубове, и на властите, но нищо не се прави по въпроса. През декември 2015 г. Министерския съвет прие Стратегия за противодействие на радикализацията и тероризма до 2020 г. В нея конкретно са посочени само ислямистките радикални и терористични организации, но няма нито едно изречение за неонацистките неформални групи“, коментира адвокат Адела Качаунова, директорка на „Правната програма“ на БХК.

Според Комитета предвид това, че жертвата е чернокож мъж, предвид че извършителите вероятно са били футболни хулигани и предвид поведението им по време на побоя, с което ясно са заявили расисткия си мотив, става въпрос за престъпление от омраза по расистки подбуди.

„Заслужава да се отбележи, че органите на досъдебното производство в България редовно дават на подобни деяния друга, погрешна правна квалификация, прикривайки расисткия им характер. Нашата организация е представлявала много жертви по такива случаи, при които се постъпва по идентичен начин“, коментира още Качаунова.

И посочва в заключение: "Надяваме се по настоящия случай да видим бърза и извънредно ефективна работа, както наблюдавахме такава по други случаи през последните седмици“.