Леките и тежкотоварните автомобили в ЕС ще бъдат таксувани в съответствие с това доколко реално ползват пътищата и какво количество емисии генерират.

Това гласи регламент, приет от Европарламента на сесия в Страсбург вчера.

Страните в ЕС, които към момента ползват винетки за времеви период, ще трябва да преминат към тол системи, основани на изминатото разстояние. Новите системи ще трябва да влязат в сила от 2023 г. за камионите и автобусите и от 2027 г. за вановете и микробусите.

Промените засягат само пътищата и магистралите, които са част от Трансевропейската транспортна мрежа, и само случаите, в които се събират пътни такси. Страните членки на ЕС са свободни да решат да не събират такси.

Настоящите правила на ЕС за пътните такси засягат само камионите с тегло над 12 тона и не включват автобуси и микробуси. Евродепутатите подкрепят идеята за налагането от 2020 г. на такси за всички превозни средства, пренасящи стоки и пътници, за да бъдат третирани справедливо всички водачи.

Държавите членки на ЕС ще имат възможност да предлагат намаления на таксите на шофьори на леки автомобили, ванове и микробуси, които пътуват редовно. Тази мярка цели да подпомогне хора, които се придвижват от покрайнините на градовете и от отдалечени райони.

Винетки за къси периоди

Депутатите искат страните членки, използващи винетки, да предлагат такива за един ден или за една седмица и да има ограничения за цените им. Те са против принуждаването на преминаващи шофьори от други страни да плащат скъпи винетки за дълъг период от време. 

След приемането на позицията си Европарламентът е готов да започне преговори за окончателния текст на законодателството.

Разликата между тол такса и винетка

Тол таксите зависят от изминатото разстояние и обикновено се плащат на физически пътни бариери или врати. Те могат да варират в зависимост от вида на преводното средство и от часа и могат да бъдат плащани по електронен път.

Винетките дават право на ползване на пътищата за определен период от време. Шофьорите трябва да закупят стикери или документи, които се поставят на предното стъкло на превозното средство.