„Не обвинявам опозицията. Кворумът е задължение на управляващото мнозинство", обяви в събота по Нова тв шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. След като опозицията обяви, че няма да влиза в пленарна зала, докато вицепремиерът Валери Симеонов не подаде оставка, удържането на кворума стана проблем за управляващите.

„Имахме хора в болнични, както и депутати, които са в командировка”, каза Цветанов като добави, че дисциплината ще бъде затегната.

На въпрос възможно ли бойкотът на БСП и ДПС да доведе до парламентарна криза, Цветанов отбеляза, че няма обществено настроение за предсрочни парламентарни избори.

Той заяви, че поетите ангажименти към майките на деца с увреждания ще бъдат спазени. А въпросът за оставката на Валери Симеонов не е актуален.

„В средата на декември ще бъдат приети законодателните промени, за да може в новия бюджет, който ще бъде приет, да има заделени 150 млн. лв. за социалната политика, свързана с децата с увреждания”, каза Цветанов.

Той коментира и проверките и арестите, които текат в Агенцията за българите в чужбина. Имало политическа воля, а за получаването на българско гражданство отговаряли много институции като крайното решение било на вицепрезидента.

„Това, което е видно, е че има политическа воля, за да може да се даде пълна гаранция на българските институции да си вършат работата. Нека да е ясно, че за да се получи българско гражданство, има много институции. В крайна сметка като се подготвят документите, вицепрезидентът е този, който подписва получаването на българско гражданство. Всяка една институция е длъжна да направи съответните проверки“, каза Цветанов.

Според него не се очаквало лидерът на ВМРО и вицепремиер Красимир Каракачанов да поеме политическа отговорност за случващото се в Агенцията за българите в чужбина.

"Политическа отговорност може да се носи, когато има прикриване на такова престъпление, облагодетелстване от такова престъпление. А в случая знаем, че няма абсолютно никакво облагодетелстване. Това беше заявено и от прокуратурата", каза Цветанов.