"Санкциите идват" обяви президентът на САЩ Доналд Тръмп, перифразирайки култова реплика от известния телевизионен сериал "Игра на тронове", за да приветства предстоящото възстановяване на санкциите срещу Техеран, отменени в рамките на ядреното споразумение от 2015 г., от което Вашингтон впоследствие се оттегли, предаде Франс прес.

В туитър Тръмп публикува, без друг коментар, плакат, на който той върви, облечен с тъмносин костюм и червена вратовръзка, главата му е извърната, а надписът гласи "Санкциите идват", което е заимствано от "Зимата идва" - заглавието на първия епизод от хитовия сериал. На плаката се уточнява, че "санкциите идват на 5 ноември".

По-късно днес САЩ официално потвърдиха, че в понеделник, 5 ноември, ще възстановят всички санкции срещу ислямската република, които бяха отменени в рамките на споразумението на Техеран с великите сили, забраняващо на Иран да разработва ядрено оръжие. Първият пакет от наказателни мерки вече беше възстановен през август.

"Игра на тронове", продукция на канала НВО, догодина ще завърши с осмия си сезон. Това е най-награждаваният сериал в историята на американските телевизионни награди "Еми". Сериалът има огромен успех и фенове в цял свят.

От телевизионната мрежа веднага отговориха в „Туитър” с въпроса – „Как се нарича злоупотреба с търговска марка на дотраки?” (дотраки – измислен език, използван във фантастичната сага).

Европейският съюз изрази съжаление за решението на САЩ, защото Иран изпълнява ангажиментите си

„Дълбоко съжаляваме за възстановяването на санкциите от страна на САЩ поради оттеглянето им от Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД).“

Това се казва в изявление, разпространено от Европейската служба за външно действие (ЕСВД). То е подписано от дипломат номер 1 на ЕС Федерика Могерини, външните министри Жин-Ив Льо Дриан (Франция), Хайко Маас (Германия) и Джеръми Хънт (Великобритания), както и от финансовите министри на трите страни – Брюно Льо Мер, Олаф Шолц и Филип Хамънд.

Москва: САЩ нанасят за пореден път мощен удар по Договора за неразпространение на ядрените оръжия

С новите си санкции срещу Иран САЩ нанасят за пореден път мощен удар на Договора за неразпространение на ядрените оръжия, заяви министерството на външните работи на Руската федерация, цитирано от ТАСС, съобщава БТА.

"Обявената от Вашингтон нова вълна от антиирански санкции цели да подрони последователните усилия за запазване на въпросната договореност, предприемани от участниците в Съвместния всеобхватен план за действие по иранската ядрена програма", се казва в специално изявление.

Техеран: Тръмп дискредитира страната си

Върховният ръководител на Иран аятолах Али Хаменей заяви днес, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е дискредитирал страната си и че крайният губещ от възстановяването на санкциите срещу Техеран ще е Вашингтон, предаде Франс прес.