Промените в Закона за филмовата индустрия, в които се предвижда създаването на три схеми за финансиране на българкото кино, мина на първо четене през парламента без никакви дебати. В гласуването участваха едва 90 депутати - 89 бяха "за", а 1 се въздържа. 

Две от новите схеми ще са за производство и разпространение на родни филми, а третата ще е за участие на продукциите във фестивали. Текстовете предвиждат бюджетът на всяка от схемите да не надвишава 97 млн. лв. годишно. 

Въпреки че депутатите в залата решиха по проекта на Министерския съвет да няма никакви дебати, не така бе на заседанието на Комисията по култура и медии, когато обсъждаше законопроекта. Именно след това заседание се появи новината, че от ГЕРБ обмислят идеята, когато държавата финансира кино, то да има за цел реклама на България. Така бяха интерпретирани думи на депутата от ГЕРБ Тома Биков по време на дискусията. Тезата на Биков бе, че например сериали, които правят реклама на "страната като дестинация за наркотици, проституция и алкохол", не са добра инвестиция. В последствие и след реакция от кинодейци, Биков обяви, че не е бил разбран правилно и не е лансирал подобна идея. 

Ето и точни цитати на депутата от стенограмата от заседанието на комисията по култура по темата:

"...Разбира се, държавата трябва да постави своите условия и то не само процедурно, не само откъм финанси и пазарни условия, а защо й е на държавата да инвестира в сериали. Първо трябва да отговорим на това и тук говоря от гледна точка на държавата. Само за да стимулира някаква по-масова култура или да постига други цели? Има такива примери в наши съседи.

Например така наречените турски сериали, които играят ролята на мека сила в региона и това е много сериозен политически въпрос и перфектно изпълнена политическа стратегия през сериали. Аз съм абсолютно сигурен, че България има полза от такъв тип своя политическа стратегия, включително и през разпространяване на тези сериали извън страната, но въпросът е какъв образ на страната гоним, защото "Под прикритие", който е един много хубав сериал за гледане, ако беше произведен от частна медия, бих го приветствал, но произведен от обществената телевизия с държавни пари и рекламиращ страната като дестинация за наркотици, проституция и алкохол, ми се струва малко недобра инвестиция от страна на държавата. Иначе филмът е хубав – и актьорски, и режисьорски, и сниман добре, всичко е хубаво, но държавата няма полза от такава инвестиция..."

Предстои окончателното гласуване на законовите промени. Дали преди второто четене депутати от ГЕРБ ще внесат поправки с критерии за финансиране на български филмови продукции - предстои да видим.