Ще събере ли парламентът кворум, за да започне работа, се превърна в изтъркана тема през последните няколко седмици. Но днес председателят на Народното събрание Цвета Караянчева успя да й привнесе малко цвят. Оказа се – регистрацията и гласуването са въпрос на… „сензорите на пръстите на депутатите“.

Денят започна обичайно – с кворум на ръба. Регистрираха се 122-ма депутати при нужни за старт на заседанието – 121. Разбира се, и днес независимият (отлюспен от БСП) Спас Панчев даде своя глас. Подкрепа управляващите получиха и от „Воля“, откъдето дадоха заявка, че ще крепят парламентаризма до неделя. После щели да видят. Хората на Веселин Марешки искат оставката на вицепремиерите Красимир Каракачанов и Валери Симеонов. 

Така заседанието започна, като Караянчева изчете кои двама от общо шестте народни представители, чийто имунитет поиска вчера прокуратурата, вече са депозирали в деловодството готовност сами да го дадат: Елена Йончева (БСП) и Борис Кърчев (ГЕРБ). Д-р Георги Михайлов (БСП) заяви, че също ще сдаде доброволно имунитета си. Тримата от „Воля“ начело с лидера Марешки - Кръстина Таскова и Пламен Христов, още не са обявили решението си, но клонят към това парламентът сам да им свали имунитета.

15 минути след регистрацията обаче от левицата поискаха поименна проверка и Караянчева нямаше как да откаже. Последва преброяване, което отчете 134-ма депутати в зала.

Покрай това мнозинството отхвърли предложение на БСП за удължаване на срока за предложения между двете четения за приетия вчера на първо четене Закон за БНБ.

Тогава на трибуната се изправи Станислав Станилов („Атака“/Обединени патриоти). За да се оплаче, че системата за гласуване с пръстов отпечатък дава грешки и някои депутати не успяват да гласуват. Станилов призова да се отделят още няколко милиона лева за поправка.

Отвърна му Караянчева, която обясни, че скоро е наредила да направят профилактика.

„Сензорите на пръстите на някои са по-чувствителни“, обясни експертно парламентарната шефка.

А после се скара на народни избраници:

„Не провеждайте шум в кулоарите!“