Холандец на 69 години започва борба в съда, за да бъдат коригирани личните му документиq така че да бъдат смъкнати 20 години от възрастта му, съобщава „Гардиън“. Аргументът на Емил Рателбанд са делата, водени от трансджендър хората, за промяна на пола в документите им. Рателбанд, по професия мотивационен говорител, твърди, че начинът, по който се чувства, не отразява истинската му възраст. Затова е подал иск в съда да му се опростят 20 години и да стане 49-годишен.

Другата причина за искането му е дискриминацията, на която Рателбанд е подложен в онлайн приложенията за срещи като „Тиндър“, например. Поради факта, че емоционалното му състояние се различава от официалната му възраст, той казва, че не може да си намери нито работа, нито любов. Затова моли съда да смени датата му на раждане от 11 март 1949 г. на 11 март 1969 г.

„Когато съм на 69, аз съм ограничен. Ако съм на 49, мога да си купя нова къща, да карам различна кола – казва той. – Мога да работя повече. Когато вляза в „Тиндър“ (социална платформа за бързи връзки, б.р.) и кажа, че съм на 69, никой не ми отговаря. Когато съм на 49, с лицето, което имам, аз ще съм в много по-удобна позиция.“

Рателбанд е получил уверение от медици, че тялото му прилича много на това на 45-годишен мъж. Самият мъж описва себе си като „млад бог“.

Отговорът на съдиите е, че възможността да сменяш пола си е допълнение на закона.

„Преди много години това не бе възможно – аргументират се магистратите, и питат Рателбанд как ще се почувстват родителите му, ако 20 години от живота на сина им просто бъдат изтрити. – За кого са се грижили родителите ти? Кое е било това малко момче тогава?“

Според Рателбанд, който работи и като треньор по невролингвистично програмиране, родителите му едва ли ще възразят, тъй като и двамата са мъртви. Междувременно той ще се откаже от пенсионните си права, за да се избегнат последиците от смяната във възрастта му.

Към края на 45-минутното изслушване в съда Рателбанд казва:

„Това наистина е въпрос на свободна воля.“

Адвокатът на Рателбанд отбелязва, че вече е назрял моментът корекцията на възрастта в личните документи да стане факт. Прокурорът обаче пита дали ще е възможно в бъдеще датата на раждане да се изследва от здравни лица, за да може държавата правилно да нагоди физическата възраст към „емоционалната възраст“.

„Има и нещо наречено здрав разум, все пак“, отговаря адвокатът на Рателбанд.

"Площад Славейков"