ЕС смята за незаконни насрочените за утре избори в самообявилите се Луганска и Донецка народни републики (ЛНР и ДНР) в Украйна и няма да ги признае.

Това заяви в декларация от името на Съюза върховният му представител за външната политика и сигурността Федерика Могерини.

Изборите в управляваните от проруски сепаратистки републики бяха насрочени през септември. Украйна и Западът протестираха, като заявиха, че това е нарушение на конституцията на бившата съветска република. Местните управници обаче твърдят, че това е конституционно право на населението на тези територии.

„Евросъюзът осъжда тези избори, тъй като те нарушават международното право, подкопават ангажиментите в рамките на Минските споразумения и нарушават суверенитета и законите на Украйна“, се казва в изявлението на Могерини.

Тя припомня, че Минските споразумения позволяват провеждането на местните избори според украинското законодателство и съгласно стандартите и поднаблюдението на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Всичко това прави т.нар. вот, насрочен за утре, нишожен и невалиден.

ЕС очаква Русия да да използва изцяло значителното си влияние върху сепаратистите, които подкрепя. Съюзът подкрепя усилията на Франция и Германия в „нормандски“ формат, както и Тристранната работна група и ОССЕ за улесняването на прилагането на Минските споразумения.