Около половината българи вярват, че правителството ще завърши четиригодишния си мандат, но всеки четвърти е на обратното мнение - че правителството ще падне от власт предсрочно.

Това обясни социологът Добромир Живков от „Маркет линкс” пред бТВ в анализ на данните от проучване на агенцията за електоралните нагласи на гражданите. Изследването е направено в периода 15-24 октомври с извадка от 1032 пълнолетни граждани от цялата страна. Финансирано е от "Маркет линкс".

Според данните БСП догонва ГЕРБ и ако има избори сега - то двете партии ще са с приблизително еднакъв резултат сред гласуващите българи. Сред всички избиратели ГЕРБ води с едва 2,1% пред социалистите. Нивото на доверие в ГЕРБ е спаднало до 30 на сто, а недоверието е пораснало до 60 на сто, като одобрението се е понижило със 7% от юни до сега. 

Рейтингът на БСП е със сходни нива доверие и недоверие. При “Обединени патриоти“ може да се отбележи значителен спад спрямо юни тази година. Данните обаче показват, че ако сега има избори, ДПС и "Обединени патриоти" биха потвърдили парламентарното си присъствие. Не такава е обаче ситуацията с "Воля" на Веселин Марешки.

"Демократична България" остава с относително високо ниво на електорална мобилизация и е с реален шанс за преминаване на парламентарната бариера от 4%, сочи още изследването. Коалицията обаче е сравнително слабо разпознаваема. Рейтингът ѝ изглежда така: одобрение от около 8% от избирателите, негативна настройка при 60%.

В рамките на "Обединени патриоти" партията с най-слаба електорална подкрепа в момента е "Атака", а ВМРО и НФСБ са относително равнопоставени, каза още социологът.

„От май, когато беше председателството на Европейския съвет, оценките за развитието на държавата и нагласите към управлението тръгват в низходяща посока”, посочи Живков.

По думите му една от причините за спада в доверието към властта е трагедия край Своге, в която загинаха 20 души, а разследването пое в посока проверка за проблем с пътя. За това за първи път намекна бившият регионален министър Николай Нанков дни след катастрофата с автобуса, а през миналата седмица Елена Йончева от БСП извади протокол от община Своге, с който пътната агенция е била предупредена, че настилката е опасна и трябва да се ремонтира незабавно. Документът е от 2017 г.

Доверието към повечето институции също бележи спад, обясни още социологът. Народното събрание продължава да държи първенството по недоверие. Все по-ниско е и доверието в прокуратурата и съда, става ясно още от данните на "Маркет линкс".

„Президентството и институцията на омбудсмана са изключения като стоящи встрани и не толкова ангажирани с управлението. Те имат различни функции в държавата, така че малко или много е нормално да бъдат поставени по по-различен начин”, коментира Живков.

Това са и институциите с положителен рейтинг според изследването. Според социолога спадът в доверието към президента Румен Радев е по-нисък заради това, че той се е превърнал в изразител на недоволството на хората. Тенденцията при омбудсмана е повишаващо се доверие в институцията. 

Политическата класа като цяло се ползва с доверието на едва 9% от българите, като недоверие декларират 69 на сто. През последните месеци общото доверие в държавата и партиите спада. 

От анализа на "Маркет линкс" става ясно още, че заради публичните скандали през последните месеци се отчита тенденция на засилващи се негативни оценки за посоката на развитие на страната. Критично настроени са 69% от хората, докато едва 23 на сто са с положителна оценка за развитието. 57% от българите са с песимистични очаквания за бъдещето, като делът е по-малък сред младите хора.