Британската премиерка Тереза Мей ще пристигне отново в събота в Брюксел, за да уреди въпросите около бъдещите отношения на страната си с ЕС, предаде Ройтерс.

Това стана ясно след срещата й днес с председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер. На нея не бяха преодолени оставащите разногласия.

Двамата разговаряха в продължение на час и половина в Брюксел в опит да гарантират ангажименти, които да й помогнат да се справи с противниците на споразумението за "Брекзит"  на Острова.

„Има някои оставащи въпроси, които обсъдихме. Ще се върна в събота за нови срещи, включително нова среща с Юнкер, за да обсъдим как да сме сигурни, че можем да завършим процеса“, каза Мей при завръщането си в Лондон.

До излизането на Великобритания от ЕС остават само 4 месеца и тя се опитва да уреди бъдещите отношения преди извънредния европейски съвет на 25 ноември, на който се очаква лидерите на ЕС да подкрепят споразумението за "Брекзит". 

Същевременно дипломати от ЕС твърдят, че германската канцлерка Ангела Меркел не желае да идва в неделя за нови преговори. Това означава, че текстът на споразумението трябва да бъде готов преди това.

Испанският премиер Педро Санчес пък изтъкна, че ще гласува против проектоспоразумението, докато не получи гаранции за Гибралтар.

Мей каза, че преговарящите и от двете страни ще продължат да работят върху текста.

Говорител на Еврокомисията заяви, че е постигнат „много добър напредък“ на срещата между нея и Юнкер.

„Работата продължава“, каза той.

Според дипломати в Брюксел безпокойството на страните от ЕС за правата върху риболова и бъдещите търговски връзки е сериозно отразено в политическата декларация за бъдещите отношения между Съюза и Лондон. Те ще бъдат в пакет със законово обвързващото споразумение за „развода“. Това означава, че притесненията на Испания са последният проблем, който трябва да бъде решен.

Педро Санчес иска гаранции, че бъдещето на Гибралтар ще бъде уредено чрез преки преговори с Мадрид.

„Ако това не бъде разрешено до неделя, ние, за съжаление ще трябва да гласуваме с „не“, заяви Педро Санчес на пресконференция.

Мнозина в Брюксел обаче смятат, че така той трупа точки преди местните избори на 2 декември в ключовата за испанските социалисти автономна област Андалусия, изтъква Ройтерс. Те го предупреждават да не поставя подз заплаха цялото споразумение за Брексит и смятат, че въпросът може да бъде разрешен от лидерите на страните членки.

Мей пък се опитма да протегне ръка към привържениците на "Брекзит", като се опитва да включи в споразумението техните идеи, за да остане отворена границата между Ирландия и Северна Ирландия. ЕС на няколко пъти отхвърли тези идеи като нереалистични.

Европейският и британският парламенти трябва да ратифицират сделката до 29 март. В противен случай Обединеното кралство ще напусне ЕС без споразумение.