След като правителството повиши данъка за стари автомобили, сега министърът на околната среда и водите Нено Димов предлага да има и зони с ограничено движение на за тях в райони със замърсен въздух.

Идеята е част от  Национална програма за подобряване качеството на атмосферния въздух по препоръки на Международната банка за възстановяване и развитие заради стартиралата наказателна процедура от Европейската комисия за мръсния въздух. 

В нея ще има и стандарти за сухи дърва и смяна на печките с по-екологични. Според Димов битовото отопление създава основния екопроблем (около 50 на сто от общото замърсяване). Затова министерството планира до 2024 г. да раздаде 115 млн. лева на седем общини за по-чист въздух. 

Различни организации вече са предложили създаването на специални фондове, които да осигурят заеми за смяна на старите печки и контрол на комините. Според "За Земята" обаче трябва да се инвестира в различни от твърдото гориво методи на отопление. Затова екоминистерството очаква предложенията за новата стратегия до 5 декември.

"В почти всички градове превишаванията на фините прахови частици са през зимата, когато има сериозно битово отопляване. И това касае конкретните домакинства, поради което Оперативна програма "Околна среда" ще даде около 115 млн. лв. на седем общини, които ще бъдат пилотни, за подпомагане точно на домакинствата", съобщи Димов на брифинг по представянето на програмата.

Избраните общини са София, Пловдив, Бургас, Видин, Смолян и още две, посочи той. По думите му общините сами ще решават как да харчат тези 115 млн. лв. А ако има нередности, санкциите ще са финансови.

"Това е една голяма програма, която под себе си носи много други ангажименти, включително и програмите на общините, които се пишат и в момента. В нея се опитваме да направим ясни разграничения кои са ангажиментите на държавата и какви са ангажиментите на местната власт и как тя трябва да бъде контролирана, за да ги изпълни, за да се постигне съответствие през 2024 г. Самият факт, че говорим за един толкова дълъг период от време показва колко сериозна е програмата", заяви министърът.

От думите на Димов стана ясно, че през пролетта програмата ще събира още проекти и най-вероятно ще има още общини, които ще бъдат подпомагани с допълнителни средства.