Европарламентът и Съветът на ЕС отново не можаха да се споразумеят за бюджета за 2019 г. И причина отново бе разпределението на парите, които Съюзът отпуска на Турция за справянето с бежанската криза.

Това се разбра днес при представянето на новия проектобюджет за следващата година. Той бе дебатиран  в Бюджетната комисия на Европарламента, след като бе представен от еврокомисаря по бюджета и човешките ресурси Гюнтер Йотингер.

Съветът на ЕС е реагирал изключително негативно на новия проектобюджет, споделиха източници от Европарламента. Според тях институцията се противопоставя категорично на заложените увеличения по програмите „Еразъм +“ и „Хоризонт 2020“ и настоява за съкращения.

Комисията бе принудена да изготви нов проектобюджет, след като не можа да се споразумее с Парламента до крайния срок, който бе 19 ноември.

Сред направените в новата версия компромиси бяха още 200 милиона евро за „Еразъм +“. Което означава, че средствата по тази програма ще бъдат с 400 милиона повече, отколкото за тази година.

Утре проектобюджетът ще бъде обсъден на триалог между Еврокомисията, Европарламента и Съвета на ЕС. Преговорите със сигурност ще бъдат трудни.

„Нямам намерение да преговарям, ако имам срещу себе си желязната ръка на Съвета“, каза в залата докладчикът на Европарламента Даниеле Виоти.

Затруднението ще дойде от главното различие. Става дума за 3 млрд. евро за Турция за справянето с бежанския поток от Сирия. Съветът на ЕС настоява 2 млрд. евро от тези пари да бъдат осигурени от Парламента. Депутатите пък искат европейските граждани да платят само 1 млрд. евро, а останалите 2 млрд. евро да дойдат от страните членки.