Върховният административен съд е обявил за "незаконосъобразно" разпореждане на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), с което отказва да започне ново производство за разрешение "Инерком" да придобие бизнеса на "ЧЕЗ" в България. Това става ясно от съдебното решение от 20 ноември. Съдът настоява КЗК да преосмисли разпореждането си и да спази закона - да започне ново производство по исканата сделка.

Решението на съда не е окончателно, но липсват данни дали от КЗК са го обжалвали. До момента обаче старт на ново произвоство за сделката няма - поне липсва каквато и да е информация в сайта на антимонополния орган.

Предисторията 

През юли, след поредица от скандали и дори парламентарно разследване на сделката между "Инерком" и ЧЕЗ в България за покупко-продажба на бизнеса на чешката компания у нас, КЗК излезе със забрана тя да се осъществи. Един от основните мотиви бе, че собственичката на "Инерком" Гинка Върбакова има участие и в бизнес със възобновяеми енергийни източници, както и че сделката ще наруши конкуренцията в електроразпределението. Въпросното решение на КЗК е в съдебна фаза, след като го обжалва и компанията на Гинка Върбакова, и ЧЕЗ, които сключиха предварителен договор за сделката през февруари. Делото по въпроса е насрочено през май 2019 г. 

След това обаче Върбакова прехвърли собствеността си върху спорните според КЗК шест фотоволтаични парка и внесе ново искане в комисията да бъде оценен ефектът от евентуална сделка върху пазара. И да се разреши сделката. Това се случва през септември.

На 18 октомври обаче антимонополният орган отказва да образува ново производство - защото вече се е произнесла по тази сделка и не вижда нови обстоятелства - най-общо казано. Освен това първото производство било в съдебна фаза, откъдето според КЗК следва, че "никой друг орган няма право да приеме за разглеждане дело, което вече се разглежда от съда и в противен случай административният орган (КЗК) ще изземе за решаване въпрос, който вече е предоставен на преценката на съда."

"Незаконосъобразно е"

След като КЗК забавя сроковете да образува производство по второто уведомление на "Инерком", от компанията настояват за отговор. Той в крайна сметка е отрицателен - тоест КЗК отказва да се занимава пак със сделката, а компанията се обръща към съда. А магистратите на свой ред постановяват "съществено нарушение на процесуалните правила" от страна на председателя на КЗК - в случая Юлия Ненкова. 

"Така постановеното разпореждане (на КЗК за отказ да образува ново производство - б.р.) е неправилно, постановено при нарушение на процесуалните правила и при материална незаконосъобразност по следните причини: 

На първо място - Съгласно разпоредбата на чл.78 ал.1 от ЗЗК производството за оценка на концентрацията се образува на основание чл.38 ал.1 т.6 от с.з. Съгласно ал.2 се образува в тридневен срок. При констатиране на нередовности, т. е. ако не съдържа реквизитите по чл.79 ал.1 от ЗЗК уведомлението, на основание чл.38 ал.2 изр.първо от ЗЗК, се оставя без движение, а на уведомителя се изпраща съобщение за отстраняването им в 7-дневен срок. След което, ако не е спазен срока или не се отстранят нередовностите, съгласно второто изречение на текста, председателят на комисията с разпореждане отказва да образува производство (...)

 Налице две хипотези – или се образува производство с посоченото основание по чл.38 ал.1 т.6 от ЗЗК, или се оставя уведомлението без движение за отстраняване на нередовности и при неотстраняване не се образува производство. Според всички данни по преписката пред КЗК нито едно от тези действия с правен резултат не са извършени от председателя на КЗК. Което е съществено нарушение на процесуалните правила", пише още тричленният състав на ВАС."

Какво се случва със сделката

Докато текат схватките к КЗК и съдебните обжалвания, по евентуалната сделка за бизнеса на ЧЕЗ в България тече още един сюжет. Според предварителния договор между "Инерком" и чешката компания Гинка Върбакова трябваше да направи плащане за акциите до 30 ноември тази година.

На 1 декември от централата на електроразпределителната компания в Прага съобщиха, че българската фирма не е извършила плащането. Компанията на Върбакова обаче имала подкрепата на "глобални инвестиционни банки“, за да завърши сделката - това се твърди в писмото ѝ до медиите:

„Сделката между ЧЕЗ и „Инерком“ следва законовите изисквания, компетентни да се произнасят са само определените по закон български институции. „Инерком“ има подкрепата на глобални инвестиционни банки за финализиране на сделката.“

Писмото вероятно е провокирано и от съобщение от централата на ЧЕЗ в Прага, че дружеството започва преговори със следващия кандидат за бизнеса си в България.

„ЧЕЗ възнамерява да започне паралелни преговори с India Power - следващият класиран кандидат, който вече потвърди своя интерес към закупуването на българските активи на ЧЕЗ”,съобщава сайтът Economic.bg, позовавайки се на писмен отговор от чешкото дружество.

Въпреки липсващото плащане от страна на „Инерком“ обаче, от ЧЕЗ оставят вратата за финализиране на сделката с българската фирма отворена.

От чешката компания отдавна заговориха за план "Б" при евентуален провал на преговорите с фирмата на Върбакова. През ноември миналата година чешкият вестник Hospodarske Noviny написа, че India Power, в консорциум с българската Future Energy, е вторият кандидат за покупката на ЧЕЗ. Българо-индийският консорциум всъщност предложил малко повече пари от "Инерком", които оферирали над 320 милиона евро, но Върбакова предлагала по-бързо разплащане.