С викове "Подкрепа" активисти на гражданската инициатива "Правосъдие за всеки" се събраха пред сградата на ВСС, където днес има заседание на пленума.

"Не сме съгласни ВСС да превърне правосъдната система в България в кукла на конци" и

"Свободен съд - свободна държава", гласяха някои от транспарантите.

На мегафон се четеше речта на Лозан Панов пред международната съдийска конференция у нас, на която той говори за липса на независимост и влияния в системата, за главния прокурор и др. и заради която реч съдийската колегия на ВСС опитва да го "препита" с въпросник - защо така е говорил.

Три блиндирани буса за борба с масовите безредици беше стоварила СДВР срещу 25-имата активисти, ако не броим обикновените патрулки. От скука единият си тръгна.

Поводът за действията на активистите е т. 53 от дневния ред, в която би трябвало пленумът да се занимае с това, че ВКС поиска проверка на Апелативния специализиран наказателен съд във връзка със скоростта на разглеждане на мярката за неотклонение на Десислава Иванчева и Биляна Петрова.

11 съдии - основно от ръководството, "маркова извадка" от магистрати от Пловдив и 3-ма членове на т. нар. бетнно мнозинство на бившия ВСС, писаха до пленума на Съвета по повод това, че ВКС им назначи проверка.

Преди това прокуратурата ги "посъветва" в писмо да не дават документи на проверяващите от ВКС.

Ето и част от мотивите на "Правосъдие на всеки":

"Прокуратурата се опита да нареди на един съд да не се подчини на искане за законна проверка по движението на делата, отправено от председателя на Върховния съд, тоест опита се да замести Съда и това само по себе си е скандално и недопустимо в една правова държава. Не успя, но явно мотивира 11 от общо 14 съдии в този точно проверяван съд да поискат от ВСС да спре тази проверка. ЗАЩО? От какво ви е страх, господа прокурори и спецсъдии?"

Събраните хора замалко блокираха движението на трамваите по ул. "Екзарх Йосиф" по-скоро символично, но всичко се размина без ексцесии.