След 6 месеца и 6 дни протести днес майките на децата с увреждания разтуриха палатковия лагер пред парламента.

Той бе вдигнат на 1 юни тази година под наслова "Системата ни убива". Родителите на децата с увреждания искаха законови промени за месечна издръжка поради увреждане, технически помощни средства и лична помощ в дома и на работното място. 

След половин година протести вчера и днес Народното събрание гласува промени в два закона - Закона за хората с увреждания и на Закона за личната помощ.

Холандският скелет, който гледа депутатите вече половин година, ще има ново работно място през 2019 г. - пред Министерството на здравеопазването.

Първият, приет на второ четене вчера, предвижда задължителна индивидуална оценка на потребностите на хората с увреждания и нови парични добавки. Т. нар. финансова подкрепа се обвързва с линията на бедност. Според степента на увреждане на даден човек подкрепата ще е от 7 и 57 процента от сумата, определена като линията на бедност. Сметките показват, че към момента помощта от държавата ще е между 24 и 198 лв. месечно. 

Законопроектът за личната помощ, за който от лятото настояват майките, а няколко пъти идеята им бе отхвърляна, урежда асистентските услуги за хората с най-тежки увреждания. Предвидените в него добавки трябва да започнат да се отпускат от държавата от 1 септември 2019 г. Достъпът до лична помощ ще се определя според индивидуалната оценка на всеки гражданин с увреждане. С право на асистент ще са пълнолетни с 90 и над 90 на сто увреждане и деца с 50 и над 50% увреждане. Те ще могат да ползват личен асистент до 168 часа месечно.

Майките благодариха на главния омбудсман Мая Манолова за подкрепата за приемане на законовите промени.

Лагерът обаче не изчезва, а се премества - от януари той ще бъде пред Министерството на здравеопазването. Протестиращите искат и нова система за оценка на уврежданията и потребностите на човека, породени от заболяването. 

Тежкият процес до приемане на законопроектите доведе до две оставки - първо на социалния министър Бисер Петков, която Борисов обаче не прие, а след това и на вицепремиера Валери Симеонов заради непремерените му изказвания към майките и децата с увреждания.

Симеонов се завърна като редови депутат, а шефката на кабинета му стана вицепремиер на негово място.