Около 400 души са арестувани днес в Брюксел при протести на "жълти жилетки". Според властите участниците в шествията били близо 1000.

Задържанията бяха извършени предимно на централния площад "Шуман", край Европарламента, на Централна гара и на Южната гара. До сериозни сблъсъци обаче не се стигна, поне до ранния следобед.

Полицията откара с автобуси задържаните на площад "Шуман".

20 души бяха арестувани край сградата на Европейската комисия на площад "Шуман", видя репортерът на Клуб Z. Причината - полицията намерила у тях съмнителни предмети.

Вероятно става дума за ножове. Други обаче бяха претърсвани и пускани.

Протестът не бе предварително обявен и съгласуван с властите, което доведе до сериозни полицейски блокади. В небето над града кръжаха хеликоптери.

Една от задържаните беше възрастна жена.

„Нищо не сме направили, а не можем да останем. Тук сме, седим, и ни прибират. Виждате ли демокрацията?“, каза тя пред Клуб Z, докато полицаите я отвеждаха.

Попитани какви са исканията им, възрастни съпрузи, участващи в протеста, отговориха:

„Протестираме срещу ниската покупателна способност и всичко, което произтича от това – ниските заплати и пенсии, здравните осигуровки. Много неща не вървят, а сега дори не ни дават да протестираме.“

Част от протестиращите седнаха пред входа на парка "Сенкантанер".

300 души се изправиха срещу полицейски кордон на входа на парка "Сенкантанер" и скандираха "Полицията с нас!". Някои от протестиращите дори се хванаха за загражденията, имитирайки опит да ги съборят, но него направиха.

 

 

Полицията запази спокойствие и до стълкновение не се стигна.

300 души се изправиха пред загражденията с бодливател, поставени от полицията пред "Сенкантанер".

Протестиращите се оттеглиха сред около 15 минути, като към "жълтите жилетки" се присъединиха и хора с черни качулки - анархисти. Периодично бяха взривявани дребни бомбички и димки.

 

 

„Политиците най-сетне трябва да ни чуят. Те вземат все повече пари от нас, а ние не можем да плащаме за храната си“, оплака се Шарон де Кайзер, дошла специално от Антверпен и застанала лице в лице срещу полицията на загражденията.

Друг протестиращ изтъкна, че Белгия е най-облаганата държава.

Полицейското присъствие бе засилено поради сблъсъци в началото на семицата. Тогава бяха опожарени два полицейски автомобила. Властите съобщиха, че са установили няколко десетки виновници за размириците и повечето от тях вече са задържани.

 

При оттеглянето си протестиращите хвърляха димки.