Македонският премиер провокира за пореден път с внушения, че Преспанският договор признава македонският език. Това заявява в позиция лидерът на ВМРО и вицепремиер Красимир Каракачанов.

"Г-н Заев, не злоупотребявайте с темата за македонския език. Това може да Ви коства членството в ЕС и НАТО!", заявява той.

Според него международният договор с Гърция не "поражда изкуствено" права. А македонският език не е признат от другите държави по света. 

"Северна Македония е географско наименование, което включва и настоящи земи от Република България. Г-н Заев с този размах утре може да поиска използваният, напълно идентичен български диалект да бъде изучаван като официален чужд език и у нас. Това е недопустимо. Това е провокация."

Според Каракачанов има проблем и с работата на българо-македонската комисия по исторически въпроси, създадена от Договора за добросъседство, подписан миналата година заедно с югозападната ни съседка. 

"Година и половина след подписването на Договора за добросъседство между България и Македония на нас ни е предоставен списък с учебници, отново от македонска страна, в които според твърденията съдържат „националистически“, „реваншистки“, „авторитарни“ и т.н. внушения, които заедно с отправянето на заявки към Македония като „неосвободените български земи“, били против интересите на македонското общество", отбелязва той.

Според вицепремиерът македонците посягали и към притчата за Хан Кубрат и снопа пръчки, цар Самуил, Братя Миладинови и други български исторически личности, които според тях са македонци.

"Нещо повече - подчертавам още веднъж, че ако дори един неистинен исторически факт бъде допуснат, ако дори един исторически факт бъде подменен, ще поискам категоричната позиция от страна на държавата, кандидатурата на Македония за НАТО и ЕС да не бъде подкрепена", заявява Каракачанов.

Ето и пълният текст на позицията му: