Британското разузнаване е съставило списък на руски олигарси, натискът върху които трябва да помогне да бъдат ограничени възможностите на Кремъл. По данни на вестник The Telegraph, спецслужбите на острова ще наложат ограничения за шестима бизнесмени, смятани за близки на Владимир Путин. Правителството на Великобритания ще се постарае да затрудни бизнеса на хората от списъка в цял свят, пише изданието.

В списъка на британското разузнаване са Алишер Усманов, Роман Абрамович, Игор Сечин, Олег Дерипаска, Аркадий и Борис Ротенберг. Твърди се, че той е одобрен от премиера Тереза Мей и ще бъде предаден на съюзниците на Великобритания.

Собственикът на USM Holdings Усманов неведнъж е наричан най-богатия руски бизнесмен, а през 2013 г. Timse го признава за най-богатия британец.  До август той бе съсобственик на лондонския клуб "Арсенал".

Роман Абрамович е най-богатият гражданин на Израел и собственик на лондонския клуб "Челси". 

Дерипаска, Аркадий и Борис Ротенберг редовно са в списъка на най-богатите руски бизнесмени в списание Forbes. Аркадий Ротенберг от юношеските си години е приятел с Владимир Путин.

Правителството на Великобритания ще се опита да ограничи възможностите на тези бизнесмени свободно да се придвижват и да работят във Великобритания, Европа и други страни в света, твърди източник на The Telegraph от правителството. Техните финансови активи ще бъдат подложени на допълнитени проверки. Британските власти предполагат, че олигарсите от списъка изпълняват разпорежданията на Кремъл, а техните пари могат да се използват в интерес на руската държава.

Създаването на проблеми за руските бизнесмени е един от отговорите на Великобритания на инцидента в Солсбъри, където на 4-ти март бяха отровени бившия британски агент в ГРУ Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Следствието твърди, че покушението върху тях е извършено от руските офицери от военното разузнаване Александр Петров и Руслан Боширов - според брианските спецслужби, това са фалшиви имена. След случая в Солсбъри британските власти не продължиха дългосрочната виза за инвеститор на Роман Абрамович, който след това получи израелско гражданство.