Консервативна коалиция с „патриотичните формации“, но без „Атака“.

Така бившият зам.-председател на ДСБ от времето, когато начело бе Радан Кънев - Петър Москов, вижда бъдещия си политически проект, за който вече води преговори.

Публична тайна е, че той отдавна разговаря не само с НФСБ на Валери Симеонов, но и с ВМРО на Красимир Каракачанов. Бившият министър на здравеопазването в кабинета „Борисов 2“ обаче категорично изключи от партньорството „Атака“ на Волен Сидеров.

До момента от НФСБ не са потвърдили за водени разговори. От ВМРО обаче споделят, че такива с тях има. В същото време се очаква скоро лидерите на Обединени патриоти да обявят, че ще се явят заедно на евровота (въпреки "заигравката" на Сидеров с Николай Бареков).

По думите на Москов ще има готовност да обяви новия политически проект в началото на следващата година.

„Наистина работим здраво върху създаването на това и се надявам в началото на следващата година да го обявим с конкретика. В България няма политическа сила, която да застане на позициите на наистина дясната консервативна истина за защита на нормата. Връщането към нормата, ако можем да наречем консерватизма норма, е нещо, което трябва да се случи. Той има икономическите, обществените, културните си аспекти. Виждам съюзници в това отношение в патриотичните формации“, заяви Москов пред бТВ.

Макар и да не посочи с кого точно преговаря, бе попитан за Валери Симеонов.

„Аз не знам какви ще бъдат целите и пътищата на господин Симеонов. Мисля, че проблемите в Обединените патриоти са същите като тези на т.нар. стара десница – несъвместими идеологически и човешки помежду си политически партии и хора отиват на избори заедно, за да получат определен резултат“, посочи той, правейки паралел с Реформаторския блок в миналия кабинет.

И похвали НФСБ: „НФСБ доказа през годините, че е партия, която се занимава основно с това да защитава интереса на малкия и средния бизнес“.

На потретения настойчив въпрос с кои формации води преговори, Москов все пак внесе малко яснота - с патриотичните, на каквато дефиниция „Атака“ не отговаря.

„Казвам, че патриотичните формации, които имат своята проевропейска ориентация, които не прикриват мимикрията на влиянието на чужди неевропейски държави и по същество социалистическите си възгледи зад думата „патриотизъм“, биха могли да участват в изграждането на новия проект.

Не бих включил „Атака“ в списък, касаещ цивилния живот на страната. Наличието на политически партии като „Атака“, които се явяват като отровен двойник на всичко смислено, всъщност руинират възможността хората да повярват, че политиката е смислено занимание, което подобрява живота им“, посочи бившият десебар.

Още от същото ли ще получим - попита водещият. След което цитира последното изказване на зам.-председателя на ДСБ Радан Кънев по адрес на бившия му съратник и новия му проект: че Москов се опитва да наложи „антиевропейски авторитарен консерватизъм“.

„Не го приемам по този начин и не бих искал да коментирам тези неща. Желая успех на колегите от демократичната общност. За мен това е отговорът на вашия въпрос кое е още веднъж от същото.“

За разлика от „Демократична България“, която не желае да си партнира повече с Москов, от неговите думи днес стана ясно, хем че нищо в политиката не трябва да бъде изключено като възможност, хем хвърли камък в градината на Радан Кънев, връщайки му жлъчното изказване.

„Аз не искам да казвам няма и не искам. Току-що ми цитирахте някакви хора, които казват кой къде бил тръгнал – те винаги всичко знаят - кой къде е тръгнал и дали е в правилната посока… Аз наистина желая успех на тях защото считам, че тази либерална линия има своите привърженици и тя трябва също да бъде защитавана“, посочи Москов.