България е изправена пред възможността за нова проверка от страна на ЕС заради „Турски поток“, съобщи „ИЮ обзървър“ (EUobserver).

Това твърди пред изданието Марош Шефчович – зам.-председателят на Еврокомисията, отговарящ за енергийния съюз.

„Еврокомисията няма да подкрепи тръбопровода, ако той не изпълнява условията“, заявява той пред изданието.

И допълва, че ЕК ще реагира в рамките на правомощията си, ако България накърни енергийната сигурност на Съюза.

Факсимиле от публикацията на "ИЮ обзървър"

„Турски поток“ заобикаля Украйна, припомня „ИЮ обзървър“. И допълва, че същото важи за „Северен поток 2“, който също не минава през Полша. И двете страни бяха някога в руската зона на влияние.

Това кара региона да се чувства по-несигурен и позволява на Москва да спре доставките на газ за тези страни, но той да тече към Западна Европа.

Тези опасения се подклаждат от руския реваншизъм, с военни провокации и агресии в Балтийско и Черно море.

„Северен поток 2“ и разширеният тръбопровод на „Турски поток“ се опитват да задълбочат зависимостта от руския газ вместо да укрепят сигурността. Това са политически оръжия“, заяви вчера Франсис Фанън - помощник-секретар в Бюрото за енергийни ресурси на Държавния департамент на САЩ.

Той говори в деня, в който Марош Шефчович направи изявлението си пред „ИЮ обзървър“. Тогава дипломатът похвали и Еврокомисията за проекта за интерконектор "Гърция-България".

Дежа вю?

Предишният български проект – по-амбициозният тръбопровод „Южен поток“, трябваше да доставя газ директно от Русия през Черно море.

Москва обаче го изостави през 2014 г., когато Еврокомисията обяви, че той нарушава законите на пазара.

България, където депутатите съвсем наскоро одобриха проекта за връзка „Турски поток 2“, още не е дала на Шефчович подробности за плана си.

• Министрите на външните работи и на енергетиката на България отказали да говорят пред „ИЮ обзървър“.

ЕС няма да подкрепи транзитен тръбопровод

• Ако минаващата през България връзка продава руски газ на ЕС по нов търговски хъб с газ от други страни, това би било „приветствано развитие“, каза Шефчович.

• Но ако той просто „прекарва“ газа от „Турски поток 2“ към страни от ЕС като Австрия и Италия, не би бил приветстван.

„Ако се окаже, че проектът е просто един тръбопровод за транзит, той не може да бъде част от проекта за газов хъб „Балкан“ и Комисията няма да го подкрепи“, заяви еврокомисарят пред сайта.

„При подобен сценарий „Турски поток 2“ и прекарващата му тръба определено ще бъдат конкуренти на други газови източници и маршрути, идващи към региона“, допълни той.

Хъб „Балкан“

Еврокомисията вече финансира проучване за осъществимостта на идеята за газов хъб „Балкан“.

Този хъб трябва да бъде изграден във Варна и би могъл да търгува с газ от „Турски поток 2“, както и от подкрепени от ЕС тръбопроводи към Азербайджан и Израел – Южния газов коридор и Източносредиземноморския газопровод.

Той може да търгува и с втечнен природен газ от Катар или САЩ, което според Шефчович би създало по-диверсифицирани и по-сигурни доставки.

„Комисията може само да подкрепи сценарий, при който газ от „Турски поток 2“ ще се продава в газовия хъб „Балкан“, а не просто ще бъде пренасян през транзитни тръбопроводи към западноевропейски хъбове“, отбеляза комисарят.

„Щом стане ясно как е организирано минаването на газ по „Турски поток 2“, Комисията ще реагира в рамките на своите правомощия“, каза още той.

"Северен поток 2" и "Турски поток 2" - няма разлика

България няма да получи пари от ЕС за тръбопровода на стойност 1 млрд. евро, ако той не изпълнява необходимите условия, каза словашкият еврокомисар.

Страната няма получи и „регулационна подкрепа“ от Съюза.

„Комисията не вижда никаква разлика между „Турски поток 2“ и тръбите му за пренос на газ и „Северен поток 2“ и неговата връзка по сушата ЕУГАЛ“, заяви Марош Шефчович.

ЕУГАЛ – 480-километров германски газопровод, който трябва да свърже „Северен поток 2“ с Централна Европа, не изпълнява условията за подкрепа от ЕС.