От какво се страхува Бойко Борисов за идната 2019 година?

Оказва се не от политически удари под кръста, а от война и миграция. Това разказа самият Борисов в предаването „Панорама“ по БНТ.

„В политически смисъл нямам страх – минал съм през костинбродски афери, стоели са ми пред къщата. Истинският ми страх е мигрантската вълна. Страхът ми е от война. Тази вътрешна необходимост на държавите от враг да не избие към Черно море. Затова искам тези геостратегически проекти да минат през България. Защото там където има газопроводи и реактори – война няма“, заяви Борисов в отговор на последния въпрос в интервюто.

Преди това говори за газовите проекти, за миграцията и за Шенген, разбира се – за президента Румен Радев, който бе гост на „Панорама“ в предходната седмица, за това как правителството харчи пари и за какво.

Преди ден стана ясно, че ЕК ще проверява дали проекта „Турски поток“, от който България иска да е част, отговаря на европейското законодателство, а днес енергийният министър Теменужка Петкова обяви и че този месец тръгва търгът за газовия хъб „Балкан“.

„Ние можем днес да вземем решение и да кажем подписваме за ‚Турски поток“, но не искаме да го последва съдбата на „Южен поток“. Затова работихме и за газов хъб „Балкан“. Около 3 милиарда струва т.нар. тръба до Сърбия и затова трябва да водим разговори с политическата класа. Ако утре санкциите срещу Русия станат такива, че не идва газ и се озовем с 3 милиарда заровени под земята… Ние имаме ясно изказано желание и от Русия, и от Турция и сега трябва, понеже сме първи (Гърция също лобира „Турски поток“ да мине през нейната територия, б.р.) – да намерим техническото решение. Ето тема, по която съм готов да чуя всяко мнение. Само че това не се говори, нали“, посочи Борисов.

Шенген – ако не сме ние…

Темата „Шенген“ отново е актуална, след като за енти път тази седмица Европарламентът подкрепи пълното ни членство, а не поетапно влизане – по въздух, вода и суша. Борисов тълкува отказа на някои западноевропейски страни да ни допуснат до Шенгенското пространство, въпреки че формално България е изпълнила всички критерии за това, като страх да не би това работещо правителство да не бъде сменено с друго – неработещо.

„Шенген във вида, в който го познаваме, вече не съществува – много от сухопътните граници на Европа вече подлежат на граничен контрол. Този въпрос ще се гледа през март. Много от държавите ги е страх, че при друго правителство или при несправяне мигрантският поток по суша ще стигне до тях“, заяви премиерът.

ЕК аплодира КПКОНПИ

На въпрос за тълкувателното решение на ВКС относно гражданската конфискация, в което се казва, че не може антикорупционната комисия, която осъществява тази конфискация, да запорира имущество на лица, чиито наказателни производства са прекратени, Борисов защити КПКОНПИ. Както е известно, заради това решение на ВКС депутатите спешно промениха закона за конфискацията – за да угодят на антикорупционната комисия.

„Арести и конфискация без присъда?“, попита водещият Бойко Василев.

„Първо искам да кажа, че на базата на това законодателство ЕК махна три от точките от механизма за сътрудничество и оценка. Имаше и тълкувателно решение на КС и с друго тълкувателно във ВКС то падна и затова се наложи да възстановим правилата, които бяхме заложили и ЕК аплодира“, получи в отговор.

„ЕК конкретно аплодира да има конфискация без присъда ли?“, настоя Василев.

„Това са две неща, които вървят паралелно“, отвърна Борисов.

Премиерът бе попитан и как е станало така, че протестният вот го избра на власт, а сега хората протестират срещу кабинета. И той не се съгласи с тази констатация.

„Това не е вярно. Бях кмет и главен секретар и ме избраха заради работата ми. Не мога да се съглася с думите ви, че протестният вот ме избрал. Оттогава насам печелим всички избори. Протестира се в цяла Европа, в цял свят. В началото казваха Борисов се съгласява с всички протестиращи. Но на базата на диалога изпълнихме всички искания на майките. Ако нещо не сме видели, не сме дооценили, ако не е било приоритет в програмата или не е и сега – няма нищо лошо с диалог да се разреши“, посочи премиерът.

И даде примери и с ТЕЛКО-вите решения, за които бил убеден, че са обект на злоупотреби, но кабинетът оттегли първоначалните си предложения за реформа заради протести. Даде пример и със здравната реформа, която ресорният министър Кирил Ананиев от месеци обсъжда с медицинските среди.

„Аз съм единственият политик, давал си два пъти оставката. Нито желая да владея улицата, нито партньорите си, които са три партии. В ГЕРБ като партия обаче на 100% владея положението“, посочи още Борисов.

Строителите – малки и средни

Защо едрият бизнес винаги ви се притича на помощ – това ли е най-верният ви съюзник?, бе попитан Борисов и по адрес на протестиращия в момента бранш – срещу искането на БСП да се проври как се строят пътищата в България.

„И това не е вярно, отново не се съгласи Борисов - В работодателските организации има и малък и среден бизнес и ние като дясна партия се стараем да помагаме на всички. Визирате строителите – при санирането и в общините са само малки и средни компании. По никакъв начин не зависят от нас, има си обществени поръчки. От нас зависи да осигурим финансовия ресурс.“

На Борисов не му хареса и въпросът дали кабинетът купува стабилност с излишъка. Той бе по повод отпуснатите над 1 милиард лева за завършването на магистрала „Хемус“.

„А защо има бюджетен излишък? Когато поехме правителството на Станишев те бяха на дефицит. При нас винаги сме на излишък. Колко фабрики за алкохол и цигари, крадци на ДДС бяха прибрани – е затова има повече приходи и БВП отиде на 110 милиарда. Изсветли се икономиката и това го отчитат работодателите, не НПО. Безработицата падна под 5%. Това значи, че сме работили много по-добре от предишните.

Раздаваме пари за болници, за самолетите, за училищата, за детските градини, за спортните съоръжения, за ремонт на най-малките селца, за водоснабдяване, за канализация. Проверете за кое какво се харчи и тогава да коментираме кое населено място не се е нуждаело от средства“, изброи в отговор министър-председателят.

Шамари през ден

Неизменно се стигна до въпрос и за противопоставянето по оста „Дондуков“ 1 и „Дондуков“ 2. И този път Борисов не хареса как е формулирано питането. А именно: „Защо вечно влизате в конфронтация с президента – вие ли печелите от това?“

„Ама вие днес един въпрос не ми зададохте, който да е истина!“

След което Василев попита защо ГЕРБ не изпрати представители на срещата, организирана от Румен Радев и посветена на изборното законодателство в четвъртък.

„Първо – аз съм в Брюксел. Второ – когато го правиш - проверяваш – в същото време беше тържеството за полицай на годината. В Йордания, в Катовице го придружават министри. Нито веднъж аз не съм застанал срещу негово решение“, оправда с „Полицаи на годината“ Борисов отсъствието на депутати на ГЕРБ и на експерти от Министерския съвет на срещата за Изборния кодекс.

И продължи:

„Вие ли играете в някаква друга роля, за да ме вкарвате в роля? Имам си достатъчно друга работа. Вярно, че той(Радев) си харесва много БСП и си ги подкрепя, но това си е негова работа. Не стига, че той ни шамари ежедневно, а питате аз ли водя война.

На базата на неговите критики за военната техника, над 200 милиона се дадоха за ремонти на самолети и казарми. Всяка критика, която е градивна, аз я приемам.

Ама да не кажеш една дума за БСП, да не кажеш за десетилетната им история и да хвърляш всичко върху нас… аз също мога да разказвам много неща, с които не съм съгласен. Питам ако тези 6,7 милиарда, които дадохме за американските централи, за КТБ, за реакторите на АЕЦ „Белене“, нямаше ли да го усетят хората. Когато критикуваш ГЕРБ, кажи и една дума за това. Тогава ще е справедливо.

Предсрочни избори? Скъпо е

На отдавна витаещият слух, че догодина се задават предсрочни избори, Борисов отвърна, че няма никакъв смисъл от такива. С което на практика отрече да има намерение да подава оставка.

„50 милиона струват едни избори, по-добре да ги похарчим за нещо друго. Май месец ще има европейски избори и ще видим кой колко струва. А не виждам и алтернатива. Да ги питам (БСП) с кой ще управлявате – ако Обединени патриоти така ги торпилирате. Покажете си едно правителство в сянка – да ви видим министрите. Сега е хубаво, когато се говори за излишъци“, отвърна Борисов.