Конфиденциално.

Такъв бе отговорът на ски легендата Марк Жирардели на въпроса от кого е купил офшорката „Т.А.К. лимитед сървисис“, собственик на концесионера на ски зоната в Банско „Юлен“ АД. Както е известно, Жирардели реши да се афишира в понеделник следобед като собственик на дружеството, за което от години се говори, че е на шефа на Първа инвестиционна банка и председател на федерацията по ски Цеко Минев. Години наред държавата не даваше отговор на въпроса кой стопанисва най-големият ни ски курорт.

Жирардели гостува в сутрешния блок на Нова тв, за да даде някои отговори около понеделнишката новина. От думите му стана ясно, че е придобил дружеството през 2016 година след продължило четири години проучване и прехвърляне на дялове.

„Мислех, е би било една прекрасна възможност да инвестирам“, посочи Жирардели.

На въпроса защо не се е афиширал като собственик на „Юлен“ през тези години предвид факта, че въпросът е във фокуса на обществото отдавна, ски легендата отвърна с лаконичното:

„Никой не ме е питал тогава.“

От кого купихте дружеството - попита водещата.

„Собственик беше един фонд - аз от фонда го купих. Но не мога да обявя кой е фондът, подписал съм декларация за конфиденциалност. Аз като концесионер съм единствен“

А за връзките си с Цеко Минев посочи само:

„С Цеко Минев ни свързват общи хобита - и двамата караме с удоволствие ски, обичаме природата и много обичаме планината. За съжаление той голф не играе и много рядко се виждаме през лятото.“

Жирардели отрече да е теглил кредити от български банки (разбирай, ПИБ) за осъществяването на сделката.

Отрече да посочи и кой го е свързал със старите собственици.

„Вижте, Банско не е единственото нещо, с което се занимавам. Преди няколко години си го бях решил. В Германия купих зала за ски на закрито за 5000 души. През 2004 година я продадох. Аз съм зимен човек и отдавна бях хвърлил поглед към Източна Европа, защото Банско и България имат огромен потенциал в зимните спортове и тази възможност ми се отвори преди няколко години“, посочи.

От думите му стана ясно, че фондът е продал „Юлен“ заради негативния отзвук у нас.

„Фондът искаше да си запази дяловете във фирмата, но имаше доста негативен шум. А фондът е много голям, присъства на три континента. Държат акции в много фирми. Предполагам, че това отрицателно настроение към Банско, което се създаде, ги е накарало да продават.“

Защо през офшорка?, попита водещата. А от отговора стана ясно, че структурата си я имало и така бил посъветван от адвокатите си. Но Жирардели намекна, че плановете му няма да се ограничат само с Банско.

„Една офшорна фирма има възможност да закупува повече на брой проекти. Не е казано, че Банско ще е единствената ски зона, която ми е интересна. След години може и други проекти да имам. Затова фирмата трябва да е неутрална. Не съм юрист, но се обръщам към качествени партньори и юристи за съвет – и тази инфраструктура се оказа най-добрата възможна“, даде заявка ски шампионът.

По повод спорния въпрос с площта на концесията, Жирардели отрече „Юлен“ да се разпростира над договореното. Както е известно, прокуратурата обяви, че дружеството стопанисва 165 ха при разрешени по договор 95,5 ха. Договорът обаче датира от далечната 2001 година и е по тогавашния Закон за подземните богатства. Според екоминистерството още тогава площта е сбъркана.

„Площта винаги си е била такава, каквато е разрешена. Не сме стъпвали извън границите на концесията, която ни е допусната. Нито сме строили нещо без строителни документи. Договорът е доста стар и затова е формулиран малко тежичко. Затова трябва да се направи точно замерване от независим орган“, смята новият собственик на концесионното дружество.

От думите му стана ясно и че „Юлен“ ще продължи усилията си за строителство на втори кабинков лифт в Банско, спорен от екологична гледна точка.

„Място има. От самото начало вторият лифт беше част от проекта. Възможно ли е да се направи само един лифт и да не се появи втори. Вижте, много работя в Европа и винаги се срамувам като трябва да кажа някъде, че не можем да си обслужим хората, защото висят по два часа на опашката. И хората се изумяват: как, нали в България нещата стават по-лесно. В Австрия имаме десетки линии, които се строят в защитени природни зони. И винаги ме е срам като трябва да кажа 10 години се опитваме да направим втория лифт и не можем“, даде заявка Жирардели.

„Искаме да създадем най-добрата ски зона в България и лифтът е част от това начинание. Искаме Банско да стане известен в целия свят“, посочи в заключение петкратният световен шампион по ски алпийски дисциплини.