Националната здравоосигурителна каса (НЗОК) иска да спре стимулите за аптеките за отпускане на скъпоструващи лекарства. Това е една от идеите, приети днес от Надзорния съвет на касата, съобщи БНТ.

В момента аптеките получават по 2 лв. за обработване на рецепта за скъпоструващо лекарство, чиято цена се поема 100% от НЗОК по протокол. Идеята на този стимул е, че браншът няма право на търговска надценка за тези лекарства. А без въпросния стимул няма да има бизнес причина да се доставят въпросните скъпоструващи медикаменти. Става дума за препарати за лечение на Хепатит С, доставка на инсулини, на медикаменти за ревматоиден артрит и т.н.

Сметките на НЗОК показват, че мярката ще й спести около 16 млн. лв. годишно, които могат да се пренасочат. Според фармацевтите обаче резултатът от промяната, за която касата настоява, ще е е отказ на много аптеки да работят въобще с въпросните лекарства, защото няма икономическа логика да го правят. И ако в големите градове, където има много аптеки, при това големи, отнемането на стимулите може да не създаде проблем, то в малките населени места, където има една аптека, която работи с Касата, ситуацията ще е различна.  

След заседанието днес председателката на Надзора на касата зам.- министър Жени Начева съобщи, че предстои среща с представителите на фармацевтичния бранш и обществено обсъждане на промените в наредбата. Тя признава, че НЗОК се ползва с подкрепата на “големите вериги аптеки“

НЗОК иска да прокара и нов механизъм, по който фармацевтичната индустрия ще плаща отстъпки на НЗОК. Toй предвижда при преразход за лекарства над предвидения от касата, компаниите да поемат за своя сметка цялата разлика. През 2017 г. например преразходът на НЗОК за медикаменти за хора с онкологични заболявания бе 100 млн. лева. За 2018 г. очакванията са да е около 80 млн. лв.