Девет картини на Владимир Димитров-Майстора са откраднати от къща в София. Според медийни информации е обран негов роднина, живеещ в столицата.

Домакинът се е прибрал вчера през нощта и е подал сигнал в полицията.

По-късно пред БНР въпросният роднина Павел Антонов - син на племенничка на гениалния художник, сподели, че всъщност са откраднати 16 картини, от които девет са на Майстора.

Другите също са на известни български художници, като Димитър Киров, например, съобщи пред „Хоризонт“Антонов. Той е собственик на къщата, от която е извършена кражбата.

Липсва и цигулка – семейна собственост, както и предмети с нумизматична стойност, посочи Антонов, без да дава подробности.

Крадците вероятно са влезли през прозорец на къщата, като собственикът предполага, че това е станало на 30 декември. Той обаче заявил кражбата в полицията вчера, когато се прибрал от Унгария.

Къщата е с отворени прозорци, което изглежда странно с оглед на съхраняваните вътре ценности, тъй като близък строеж взима ток от нея.

Къщата... Вдясно ясно се вижда как дава ток на строежа.

Извършителите на кражбата оставили 4 изключително ценни картини на Владимир Димитров-Майстора, съобщи още Павел Антонов. Не е ясно дали са ги забравили, не са ги видели или не са осъзнавали тяхната стойност.

Не е ясна стойността на откраднатите картини, част от които са участвали в различни изложби. Павел Антонов казва, че е разговарял с колекционери, които му казали, че стойността на откраднатите картини е огромна. Той не успя да назове точна сума, тъй като не са били оценявани. Картините не са били застраховани.

Огледът на местопрестъплението е започнал вчера в късния следобед, като е продължил цяла нощ. Столичната полиция издирва извършителите, които засега са неизвестни.

Резултатите след обира.

Павел Антонов планирал след Нова година да премести част от картините, да направи охрана с аларма на къщата или да ги застрахова, но крадците го изпреварили.

Към момента от СДВР не дават официална информация за случая. 

Предполага се, че крадците са имали предварителна информация.