Гневни привърженици на останалия втори на президентските избори в Демократична република Конго опозиционен кандидат Мартин Фаюлу заявиха, че оповестените днес резултати са подправени, а Франция съобщи, че резултатите противоречат на това, което е било видяно на място, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Националната избирателна комисия обяви, че хаотичните избори на 30 декември 2018 г. печели друг опозиционен кандидат, Феликс Чисекеди, който изпреварва бизнесмена Фаюлу.

Фаюлу нарече резултатите "изборен преврат", организиран от досегашния президент Жозеф Кабила.

Мартин Фаюлу - кандидат-президентът на Демократична република Конго, който изненадващо загуби изборите. Снимка АП/БТА

Поддръжници на Фаюлу протестираха днес в североизточния град Кисангани. Полицията използва сълзотворен газ и стреля предупредително във въздуха, за да ги разпръсне, предаде Франс прес, като се позова на очевидци. Кореспондент на АФП съобщи за горящи гуми и сергии по улиците, които са покрити с камъни.

Френският външен министър Жан-Ив льо Дриан днес призова за яснота по отношение на резултатите от президентските избори в ДР Конго, като каза, че изненадващата победа на Феликс Чисекеди е в противоречие с това, което е видно на място, предаде Ройтерс.

"Трябва да имаме яснота по отношение на тези резултати, които са противоположни на това, което очаквахме", каза Льо Дриан за "Се нюз"."Католическата църква на Конго направи свое преброяване и обяви напълно различни резултати", добави той.

Победителят Чисекеди днес отдаде почит на досегашния президент Жозеф Кабила, когото определи като "важен политически партньор".

Феликс Чисекеди - новият президент на Демократична република Конго. Снимка АП/БТА

В реч пред хиляди ентусиазирани привърженици в столицата Киншаса Чисекеди каза, че ще бъде президент на "всички конгоанци".