Унгарският премиер Виктор Орбан иска антиимигрантските партии да спечелят мнозинство на изборите за Европейски парламент напролет. Според него това може да доведе до подобни промени и в изпълнителните органи на Европейския съюз, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Целта на Унгария е най-напред да се осигури антиимигрантско мнозинство в Европарламента, след това в Европейската комисия, а после, когато изборите в отделните страни променят политическия пейзаж на континента - и в Европейския съвет, където националните лидери вземат най-важните за ЕС решения", заяви на пресконференция Орбан.

При вчерашното си посещение във Варшава италианският вицепремиер Матео Салвини заяви, че Италия и Полша трябва да обединят сили в един евроскептичен алианс, за да участват в европейските избори.

"Полско-италианският съюз може да се окаже едно от най-чудесните събития в началото на годината", каза Орбан, обявявайки Салвини за герой, понеже е спрял миграцията по бреговете на Италия."Възлагам големи надежди на това", допълни премиерът.

Орбан изрази негодувание, че Европейската народна партия (към чието семейство се причислява и неговата управляваща партия ФИДЕС) винаги търси съюзници в лявото пространство, при "проимигрантските" партии. 

Въпреки това премиерът засвидетелства лоялност към ЕНП.  

"Докато ние сме тук, а се надявам това да продължи дълго, ще останем предани на нашето партийно семейство", заяви той.

Орбан, който през април спечели трети последователен мандат предрече, че в Европа ще има две цивилизации. Първата ще гради бъдещето си върху съвместното съществуване на ислямски и християнски общности, а другата, в Централна Европа, ще е единствено християнска, посочва Асошиейтед прес.