След като президентът Румен Радев писа до председателя на Европейския парламент във връзка с пакета "Макрон", днес премиерът Бойко Борисов е провел телефонен разговор с него, в който е поискал следващият Европейски парламент да се произнесе по спорния казус.

Това става ясно от прессъобщение на Министерския съвет. Борисов и Таяни са обсъдили сложната ситуация около пакета "Мобилност 1", който вкара евроинституциите в правен казус.

"Предвид последното гласуване на текстовете по пакета в Комисията по транспорт и туризъм в Европейския парламент, на което два от трите доклада по пакета бяха отхвърлени, българският премиер настоя пред председателя Таяни да бъде обмислена възможността темата да бъде оставена за разглеждане от следващия парламент след евроизборите", посочват от МС.

Борисов е определил като "странен" казуса, че има политическо споразумение между ръководителите на различните парламентарни групи в транспортната комисия, че трите доклада по пакета "Мобилност 1" са неразделна част един от друг, но в същото време няма логика отхвърлените доклади да влязат за гласуване в пленарната зала.

"Два пъти транспортната комисия и един път в пленарната зала евродепутатите отхвърлят спорните доклади по пакета и с това показват, че текстовете са небалансирани и предизвикват недоволство както у тях, така и у редица страни членки на ЕС", е подчертал Борисов, цитиран от пресцентъра.

За да изрази всички резерви по отхвърлените доклади по "Мобилност 1" и процедурите по гласуването им в пленарната зала на Европейския парламент,  Борисов изпраща в Брюксел министъра на транспорта Росен Желязков. Желязков е натоварен със задачата да представи всички аргументи на страната ни по темата на среща с Таяни и пак ще настоява разглеждането на документа да бъде оставено на следващия Европейски парламент.